Talibani nanose gubitke vojsci Afganistana

sanel
By sanel

Gubici afganistanskih snaga sigurnosti u borbama protiv talibana porasli su za čitavih 30 posto. Kako talibani kontinuirano osvajaju teritorije u pokrajinama kao što je Helmand, afganistanska Vlada strahuje da će ofanziva protiv vojske biti još snažnija.

U bazi u provinciji Kunar nekada je boravila američka vojska. U njoj je sada smještena brigada afganistanske vojske.

Američke snage su se povukle prije 18 mjeseci i odnijele naoružanje i borbene sisteme, a više ne izvode ni zračne napade.

„Ako nam dostave opremu i pomognu našoj avijaciji, mogli bismo pokazati svijetu da smo hrabri i možemo sami braniti svoju zemlju“, kaže major Ghulam Murtaza.

U blizini se nalazi dolina Korangal, u kojoj su američke snage pretrpjele velike gubitke.

Bez zračne podrške SAD-a

Međutim, gubici afganistanske vojske su još veći. Prošle godine jedinica smještena u bazi izgubila je više od stotinu vojnika, a mnogi su ranjeni.

Bore se protiv motiviranih i dobro naoružanih talibanskih jedinica, vještih u gerilskom ratovanju.

Talibani su u proteklih godinu i po dana značajno proširili teritoriju koju kontroliraju. Afganistanska vojska nema moderno oružje i oslanja se uglavnom na pješadijsko naoružanje i teške mitraljeze.

„Imajući u vidu smanjeno prisustvo američkih snaga na terenu, afganistanska vojska se više ne može oslanjati na podršku borbenih aviona. To je značajno utjecalo na sposobnost Vladinih snaga da zauzimaju i drže teritorije“, izvještava Tony Birtley iz Nangarhara.

Uskraćeni su i za zračnu podršku u evakuaciji ranjenika sa ratišta, što znači da ranjenici imaju manje šanse za preživljavanje.

„Postavljena bomba je eksplodirala i upali smo u zasjedu. Vojnik koji je stajao pored mene je bio ranjen. Da smo imali zračnu podršku evakuirali bismo ga odmah. Ali morali smo ga nositi četiri kilometra. Umro je na putu za bolnicu”, kaže narednik Abdul Jalal Haqparast.

Korupcija izjeda vojne snage

Stopa nezaposlenosti u Afganistanu je 40 posto i mnogi mladi odlaze u vojsku, jer nemaju druge mogućnosti.

Korupcija izjeda i vojne snage i vojnici često nemaju dovoljno municije, a ni motivacije.

„Vojnik treba imati snažnu vjeru i fizičku snagu, ali naš neprijatelj je naoružan do zuba, i ima podršku iz susjednih zemalja, uključujući Pakistan i Iran. Potrebna nam je podrška teške artiljerije, tenkova i borbenih aviona“, objašnjava pukovnik Abdul Malik.

Afganistanske snage sigurnosti imaju velike gubitke, što šteti moralu vojske, iako je zvanični stav pozitivan.

„Naši vojnici su iz ove zemlje, oni su muslimani i znaju da je njihova borba ispravna. Brane naš narod i brane domovinu. Moramo se boriti svim raspoloživim sredstvima“, kaže pukovnik Abdul Malik.

Analitičari kažu da ni afganistanska vojska ni talibani nisu dovoljno jaki da dobiju rat. Međutim, afganistanska vojske smatra da bi situacija bila drugačija da su snage SAD-a angažirane na terenu.

(AJ Balkans)

Share This Article