Učiteljica muslimanka među žrtvama napada u Briselu

sanel
By sanel

Popularna učiteljica koja je radila u islamskoj školi u Briselu jedna je od žrtava koja je poginula u napadima u Briselu.

Učitelji i učenici ove škole tuguju zbog smrti Loubne Lafquiri, mlade majke troje djece, nakon što je potvrđeno da je poginula u napadu.

Strahovali su od takve vijesti od utorka, kada su se desili napadi, jer taj dan nije došla na posao. Do škole je putovala metroom.

U koordiniranim napadima na aerdoromu Zaventem i stanici metroa Maelbeek poginula je 31 osoba, a odgovornost za to je preuzela Islamska država Irak i Levant.

„Ne možemo osjećati ništa osim ljutnju i odbaciti vjerovanja ovih ljudi koji tvrde da su muslimani. Ne postoji nijedna religija u svijetu koja zagovara ubijanje ljudi“, rekao je Mohamed Allaf, generalni sekretar Udruženja muslimanskih škola.

Nastavnik fizičkog u ovoj školi ohrabrio je učenike da izraze svoje osjećaje kroz crtanje, pisanje pjesama i poruke. Drugi nastavnici su rekli da se nadaju da će ovo pomoći djeci da se nose sa gubitkom.

‘Zar ne bi trebali tajiti da smo muslimani?’

U džamijama širom Brisela, napadi su bila glavna tema vjernika u petak. Muslimani su razgovarali o njihovom mjestu u belgijskom društvu i bili su zabrinuti za svoju budućnost.

Khadija Zamouri, zastupnica muslimanka u belgijskom Parlamentu, kazala je da su joj njena djeca počela postavljati pitanja o njihovoj vjeri.

„Čujem od vlastite djece. Govore ovako: ‘Možemo li još govoriti da smo mi muslimani? Zar ne bi to trebali tajiti? Da li možemo reći Allah je najveći?’ Kao da je sve što je vezano za religiju postalo zaprljano“, rekla je za Al Jazeeru.

Žrtve u napadima su bile iz nekoliko zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Indiju, Moroko, Peru i Kinu.

(Al Jazeera)

Share This Article