Žestoke borbe sirijske vojske i ISIL-a kod Palmire

sanel
By sanel

Sirijska vojska i pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) vode danas žestoke borbe na periferiji Palmire, javljaju sirijski državni mediji i opozicioni aktivisti.

Sirijski vojni zvaničnik koji je želio ostati anoniman, izjavio je za novinsku agenciju SANA da su Vladine snage zauzele uzvišenje u blizini citadele u Palmiri, kao i nekoliko brda koja okružuju grad.

Sirijska vojska uspela je jučer nakratko ući u Palmiru, ali su je borci ISIL-a odbili. Borbe se danas vode na ulazima u grad.

ISIL je zauzeo drevni grad u centralnoj Siriji u maju prošle godine. Borci te grupe su uništili veliki dio čuvenih arheoloških nalazišta.

Ruski angažman

Sirijska vojska, uz podršku ruskih aviona, pokušava povratiti kontrolu nad Palmirom.

Oficir ruskih specijalnih jedinica poginuo je kod sirijskog grada Palmire, izjavio je ranije vojni predstavnik u ruskoj bazi u Siriji.

“Oficir ruskih jedinica za specijalne operacije ubijen je kod Palmire dok je izvršavao specijalni zadatak usmjeravanja ruskih zračnih udara na lokacije oružane grupe Islamska država Irak i Levant”, naveo je neimenovani zvaničnik, bez davanja više detalja o incidentu.

“Oficir je izvršavao borbeni zadatak u području Palmire sedam dana. On je identificirao ključne mete ISIL-a i slao tačne koordinate za udare ruskih aviona. Ovaj oficir je heroj, navukao je vatru na sebe nakon što su ga teroristi locirali i okružili.”

Zvanična Moskva do sada nije objavljivala da ima vojnike na terenu tokom svoje kampanje u Siriji, koja je počela 30. septembra.

Civili pozvani da odu

U četvrtak je ISIL pozvao blizu 15.000 civila, koji i dalje žive u Palmiri, da napuste čuveni drevni grad pošto su mu se približile sirijske Vladine snage, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a prenio AFP.

“Islamska država je preko razglasa pozvala civile koji su i dalje u Palmiri da odu odatle, pošto se na obodima grada vode borbe”, saopćila je Opservatorija.

Palmira, poznata kao “biser pustinje”, nalazi se na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

(Agencije)

Share This Article