Ruski oficir poginuo kod Palmire

sanel
By sanel

Oficir ruskih specijalnih jedinica poginuo je kod sirijskog grada Palmire, izjavio je u četvrtak vojni predstavnik u ruskoj bazi u Siriji za ruske agencije.

“Oficir ruskih jedinica za specijalne operacije ubijen je kod Palmire dok je izvršavao specijalni zadatak usmjeravanja ruskih zračnih udara na lokacije oružane grupe Islamska država Irak i Levant, naveo je neimenovani zvaničnik, bez davanja više detalja o incidentu.

“Oficir je izvršavao borbeni zadatak u području Palmire sedamu dana. On je identificirao ključne mete ISIL-a i slao tačne koordinade za udare ruskih aviona. Ovaj oficir je heroj, navukao je vatru na sebe nakon što su ga teroristi locirali i okružili.”

Zvanična Moskva do sada nije objavljivala da ima vojnike na terenu tokom svoje kampanje u Siriji, koja je počela 30. septembra.

Ulazak u grad

Prošle sedmice su mediji povezani s ISIL-om objavili kako je pet pripadnika ruskih specijalnih snaga poginulo kod Palmire, objavivši slike sa njihovih mobilnih telefona te videosnimak krvavih tijela.

Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je tada negirao da ruski oficiri i vojnici učestvuju u napadima na Palmiru, kazavši kako “napredak ka ovom gradu izvršavaju kontingenti sirijske armije”.

Sirijske trupe su u četvrtak ušle u antički grad Palmiru, koji je pod kontrolom ISIL-a od maja prošle godine i traju borbe u gradu.

Uz podršku ruskih vojnih aviona i savezničkih paravojnih jedinica na tlu, sirijska armija je napredovala ka Palmiri nakon početka pustinjske ofanzive početkom ovog mjeseca, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

(Agencije)

Share This Article