Trump: Neću dozvoliti da UN nametne svoje planove Izraelu

sanel
By sanel

Favorit za predsjedničkog kandidata republikanaca Donald Trump objavio je da će mu vanjskopolitički prioritet, čim postane predsjednik SAD-a, biti “razbijanje” nuklearnog sporazuma s Iranom.

Agencija AFP navodi kako je Trump, govoreći na konferenciji Američko-izraelskog odbora za javne poslove, obećao da će “razbiti i mrežu globalnog terorizma pod kontrolom Teherana”.

“No, moj prioritet broj jedan jeste razbiti katastrofalni sporazum s Iranom”, najavio je Trump.

Reuters prenosi da je rekao i kako će, ukoliko postane predsjednik, “stavljati veto na bilo koji pokušaj Ujedinjenih naroda da nametnu svoju volju Izraelu”.

“Bilo koji sporazum koji bi UN nametnuo Izraelcima i Palestincima bio bi katastrofa. Ujedinjeni narodi nisu prijatelji demokracije niti prijatelji Izraela”, smatra Trump.

Potvrdio imena savjetnika

Prethodno je, u razgovoru za The Washington Post, otkrio imena dijela svojih savjetnika za vanjsku politiku.

Učinio je to nakon višesedmičnog odgađanja, ali i priznao kako nije imao diplomatskih savjetnika, što ga nije sprječavalo u davanju izjava o vanjskoj politici koju bi vodio bude li izabran za predsjednika. Sve savjetnike američki mediji svrstavaju među konzervativce.

Trump je najavljivao da bi podigao zid na granici s Meksikom, za koji bi ta zemlja osigurala i novac, kako bi zaustavio ilegalno useljavanje.

Ako 20. januara uđe u Bijelu kuću, protjerao bi 11 miliona ilegalnih useljenika.

Osim toga, tvrdi i da “islam mrzi Ameriku” te zato želi zabraniti muslimanima iz inozemstva da uđu u nju.

Također, obećava i da će objaviti trgovinski rat Kini, Japanu i Meksiku te da će se približiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

(Agencije)

Share This Article