ISIL ubio 26 sirijskih vojnika kod Palmyre

sanel
By sanel

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) ubila je najmanje 26 pripadnika sirijske vojske kod antičkog grada Palmyre, prenosi agencija Reuters.

Do pogibija sirijskih vojnika došlo je u jučerašnjim borbama četiri kilometra zapadno od Palmyre, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Sukobi su uslijedili nakon napretka državnih snaga u proteklih nekoliko dana, a podršku su im davale ruske i sirijske zračne snage.

Agencija Reuters navodi kako nije moguće nezavisno potvrditi bilans poginulih.

Sirijska državna novinska agencija SANA javlja kako su vojska i savezničke snage, uz podršku sirijskih zračnih udara, izvršile „koncentrirane operacije“ protiv ISIL-a u okolini Palmyre i grada al-Qaryatayn koji se nalazi u rukama ISIL-a i koji se nalazi stotinu kilometara zapadno od Palmyre.

Simbolična i vojna vrijednost

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošle sedmice je kazao kako bi sirijska armija uskoro mogla preuzeti Palmyru iz ruku ISIL-a koji drži ovaj pustinjski grad skoro godinu dana.

„Nadam se da će ovaj biser svjetske civilizacije, ili barem ono što je ostalo od njega nakon što banditi budu protjerani, biti vraćen sirijskom narodu i cijelome svijetu“, rekao je on.

Palmyra ima i simboličnu i vojnu vrijednost kao lokalitet ruševina iz vremena Rimskog carstva – koje su većinom uništili pripadnici ISIL-a – te zbog svoje lokacije na autoputu koji povezuje zapad Sirije, koji je većinom pod kontrolom Damaska, sa istočnim uporištem ISIL-a.

(Agencije)

Share This Article