Postignut dogovor EU-a i Turske o izbjeglicama

sanel
By sanel

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk objavio je u petak do je postignut dogovor između EU-a i Turske o izbjegličkoj krizi.

“Imamo sada jednoglasni dogovor između svih šefova država ili vlada EU-a i turskog premijera o zajedničkoj izjavi EU-Turska”, objavio je Tusk na Twitteru.

Visoki turski zvaničnik otkriva da bi se novi plan mogao primjenjivati od 4. aprila.

Dogovor podrazumijeva da izbjeglice koje stižu u Grčku, a ne ispunjavaju uslove za azil, budu vraćene u Tursku. Prema istom planu za svaku vraćenu osobu, EU bi primila jednu izbjeglicu iz Sirije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo zbog dogovora EU i Turske, ukazujući da njegova realizacija neće biti laka.

“Nemam iluzija da će ovo što smo postigli danas neće biti praćeno teškoćama. Postoje veliki pravni problemi koje sada moramo da prevaziđemo”, rekla ona.

Međutim, kako je dodala, postignut je dogovor koji ima nepovratan tok.

Ona je istakla da je veoma značajno što je postignuta saglasnost među 28 članica EU, jer to, kako je rekla, pokazuje da je Evropska unija još sposobna da preduzme teške odluke i upravlja složenim krizama.

Historijski dan

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je danas historijski dan u kojem su Evropska unija i Turska postigle dogovor o obuzdavanju priliva migranata u Evropu.

“Ovo je historijski dan zato što smo postigli veoma važan dogovor Turske i EU”, rekao je on na konferenciji za novinare nakon samita u Briselu.

“Danas smo shvatili da Turska i EU imaju istu sudbinu, iste probleme i istu budućnost”, istakao je Davutoglu.

Reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga javlja iz Brisela da je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk liderima članica EU-a predložio da prihvate nacrt sporazuma sa Turskom.

Sporazum čine četiri prijedloga, od koji se jedan odnosi na vremenski rok za implementaciju sporazuma.

“Kako doznajemo, već od ove nedjelje u ponoć, svaki imigrant koji uđe u Grčku biti će vraćen u Tursku”.

U sporazumu se navodi da će se poštivati Ženevska konvencija kada su izbjeglice u pitanju, odnosno da neće biti kolektivnog izgona.

“Svaka izbjeglica će imati pravo individualno aplicirati za azil u Europskoj uniji”, javlja Hrga.

Treće pitanje odnosi se na brzinu isplate prve tri milijarde eura, koje je EU obećala Turskoj prošle jeseni.

Ubrzavanje isplate

Turska želi ubrzati isplatu finansijske pomoći za zbrinjavanje izbjeglica. Stoga je dogovoreno da će zajedno odrediti konkretne projekte koji će se finansirati tim sredstvima.

Četvrto pitanje odnosi se na brzinu otvaranja pregovaračkih poglavlja. Dogovoreno je oživljavanje turskog pristupnog procesa i ubrzanje priprema za otvaranje pregovora u poglavlju o finansijskim i budžetskim odredbama.

Lideri Evropske unije su na samitu u Briselu u četvrtak dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetaka hiljada migranata u Tursku, koju su u petak ponudili turskom premijeru Ahmetu Davutogluu.

Premijer Luksemburga Xavier Bettel je na Twitteru objavio vijest o dogovoru lidera EU-a nakon razgovora u Briselu, gdje su evropski čelnici dobili uvjeravanja da nacrt sporazuma neće rezultirati masovnim deportacijama, a istovremeno su izglađene razlike zahvaljujući olakšicama obećanim Turskoj u zamjenu za njenu pomoć, prenosi AP.

Predsjedavajući samita Donald Tusk i šef Izvršne komisije su Davutogluu predstavili dogovorene pozicije EU-a kako bi ih on odobrio.

(AJB)

Share This Article