Erdogan za ukidanje imuniteta prokurdskim zastupnicima

sanel
By sanel

arlament Turske bi trebao što prije pristupiti izmjeni Zakona o borbi protiv terorizma i ukinuti imunitet prokurdskim zastupnicima, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenose agencije.

Erdogan je u govoru u predsjedničkoj palači u Ankari istakao kako se oni koji podržavaju ubice nevinih ljudi ne razlikuju od terorista.

Pozvao je Parlament da što hitnije oduzme imunitet prokurdskim zastupnicima, optuživši ih za “poticanje na terorizam”.

Neimenovani zvaničnik vladajuće Partije pravde i razvoja je nešto ranije izjavio za agenciju Reuters kako Ankara radi na “proširenju definicije terorističkih zločina”, što bi uključilo i one koji koriste medije kako bi podržali akte nasilja.

Šira definicija terorizma

Erdogan je i prije dva dana izjavio kako je potrebna šira definicija terorizma, koja bi obuhvatila i pristalice terorizma koji su, kako tvrdi, jednako krivi.

“Ne povlači samo jedna osoba oroz, već i oni koji su to omogućili i koji bi, također, trebali biti označeni kao teroristi, bez obzira na njihovu titulu”, kazao je Erdogan.

Turski lider smatra kako bi to mogao biti i novinar, zastupnik ili predstavnik civilnog društva, prenosi Reuters.

Erdogan je ovo izjavio poslije najnovijeg samoubilačkog bombaškom napadu u Ankari, u kojem je u nedjelju navečer ubijeno 37 ljudi.

(Agencije)

Share This Article