Prva grupa ruskih aviona napustila bazu u Siriji

sanel
By sanel

rva grupa ruskih vojnih aviona napustila je zračnu bazu u Siriji, uključujući nepreciziran broj aviona su-34, javio je AP.

Ranije je Ministarstvo odbrane u Moskvi saopćilo da je Rusija započela povlačenje svoje vojne opreme iz Sirije.

“Tehničko osoblje vojne baze (Hmejmim u Siriji) započelo je pripremanje aviona za let do matičnih baza u Ruskoj Federaciji”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Osoblje baze Hmejmim počelo je utovarati opremu i materijal u letjelicu, dodaje se.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u ponedjeljak početak povlačenja većeg dijela ruskih snaga iz Sirije, objavivši da je vojna intervencija uglavnom postigla svoje ciljeve.

Na sastanku sa ministrima odbrane i vanjskih poslova u Kremlju, Putin je precizirao da povlačenje treba da počne od danas.

On je također istakao da Rusija treba da intenzivira ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji.

Ruska državna televizija objavila je snimke na kojima se vidi osoblje u ruskoj bazi u Siriji kako utovara vojnu opremu u transportne avione za povratak u Rusiju, prenosi Reuters.

Broj ruskih vojnika u Siriji nikada nije otkriven, ali SAD procjenjuje da varira od 3.000 do 6.000.

Putin se predstavlja kao mirotvorac

Početak pregovora u Švicarskoj u ponedjeljak ponudio je Putinu dobar momenat da objavi zvaničan kraj ruske zračne kampanje u trajanju od pet i po mjeseci, koja je omogućila sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da osvoji ključna područja i utvrdio svoju poziciju uoči pregovora.

Kako je glavni cilj Rusije u Siriji postignut, povlačenje će omogućiti Putinu da se predstavi kao mirotvorac te da se smanje tenzije sa Turskom, članicom NATO-a, i zaljevskim zemljama.

Istovremeno je Putin najavio da će Rusija održavati svoje vojne baze i mornarička postrojenja u Siriji gdje će zadržati određeni broj vojnika.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr izvještava da bi se ovakav potez Rusije trebao posmatrati kao poruka Zapadu da ne želi otvoren angažman u okončavanju petogodišnjeg sukoba.

Dodaje da će rusko vojno prisustvo opet biti značajno.

“Moramo znati da ovo nije kraj vojnog prisustva. Činjenica da je odbrambeni sistem S-400 još tamo, znači da Rusija ostaje glavni vanjski igrač u Siriji”, javlja Khodr.

(Al Jazeera i agencije)

Share This Article