Jemen: Borbeni avion UAE udario u planinu

sanel
By sanel

Lokalne vlasti u Adenu, glavnom gradu Jemena, pronašle su olupinu borbenog aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koji je udario u planinu, izjavili su danas zvaničnici.

Iz međunarodne koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, navode kako su oba pilota poginula te kako je do nesreće došlo zbog “tehničke greške”.

Ranije danas vojska UAE je saopćila kako je izgubila borbeni avion u Jemenu, gdje Emirati u sastavu arapske koalicije učestvuju u zračnim udarima na pobunjenike optužene za saradnju s Iranom, prenose agencije.

Komandant oružanih snaga UAE kratko je naveo u saopćenju kako je avion „učestvovao u vojnim operacijama u Jemenu u okviru koalicije koju predvodi Saudijska Arabija“.

U saopćenju, koje prenosi službena agencija WAM, ne kaže se ništa o tipu aviona, okolnostima nestanka i sudbini pilota.

Ovo je prvi put da Emirati, država koja prednjači u borbi s pobunjenicima u Jemenu, javlja novosti o takvom gubitku.

Visoka cijena

Emirati su platili visoku cijenu u Jemenu gdje su izgubili desetke vojnika na tlu, među njima pedesetak samo u jednom raketnom napadu koji se pripisuje jemenskim pobunjenicima.

Arapska koalicija pod saudijskom komandom je prije tačno godinu intervenirala u Jemenu ne bi li potisnula proiranski pobunjenički pokret Husi, koji je zauzeo veliki dio teritorije države, pa tako i glavni grad Sana’u, koji je još u rukama pobunjenika.

U decembru prošle godine je bahreinski F-16 pao u Saudijskoj Arabiji zbog „tehničke greške“. Pilot je spašen, a ostaci letjelice su pronađeni.

(Agencije)

Share This Article