Univerzitet u Berlinu zatvorio mesdžid star 50 godina

sanel
By sanel

Tehnički univerzitet u Berlinu je odlučio da zatvori univerzitetski mesdžid (mjesto za molitvu), koji je otvoren prije 50 godina.

Također je odlučeno da, nakon 20 godina, sportski centar univerziteta više neće biti korišten za obavljanje molitve petkom.

Studenti nezadovoljni odlukom

Predsjednik Jemenskog studentskog kluba Hashem al-Kuhlani je kazao da nikada nije bilo problema do zatvaranja mesdžida, javlja Daily Sabah.

“Tužni smo, ljuti i nezadovoljni odlukom Univerziteta da zatvori mesdžid. Najbliža džamija je udaljena jedan sat odavde, a to studentima predstavlja problem, jer ne mogu prisustvovati svim predavanjima. Ipak, mi smo odlučni da klanjamo džuma-namaz [molitva petkom] ovdje i bez prostorije za klanjanje“, kazao je on.

Nedavno je objavljeno da mnogi univerziteti u Njemačkoj zatvaraju sobe za molitvu, jer u tim sobama muslimani dijele žene i muškarce.

Tako je Tehnički univerzitet u Dortmundu zatvorio “sobu mira”, kako se nazivaju prostorije gdje se mole studenti svih religijskih grupa, jer muslimanski studenti navodno prostiru tepihe u toj sobi i zavjesama dijele muškarce i žene. Drugi studenti su počeli izbjegavati tu sobu.

Sobe mira, u kojoj se studenti mole, postoje na mnogim univerzitetima širom Njemačke.

(Agencije)

Share This Article