Jemenska vojska slomila opsadu Taiza

sanel
By sanel

Vladine snage u Jemenu navode da su slomile opsadu grada Taiza, koja je trajala skoro godinu dana.

Podržani zračnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, Vladine snage su preuzele kontrolu nad ključnim područjima u gradu i okolini.

Okupljeno stanovništvo proslavlja vijest da su snage odane predsjedniku Hadiju zauzele zapadne i južne dijelove trećeg po veličini jemenskog grada.

“Husi su u šoku jer je za njih ovo neočekivan razvoj. Samo 24 sata ranije kontrolisali su mnoge dijelove grada, a danas su poraženi u strateškim područjima Taiza”, rekao je jemenski novinar Hakim al-Mismari.

Hadijeve snage, potpomognute zračnim napadime koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, navode da su konačno uspjeli probiti blokadu. Time je otvoren ključni pravac za dostavu pomoći od Adena na krajnjem jugu zemlje.

“Stotine boraca koji su bili u savezu sa Husima promijenili su stranu i to je glavni razlog zašto su Vladine snage ostvarile brzu pobjedu u Taizu. Husi i saveznici se međusobno optužuju dok pokušavaju pronaći odgovor zašto se to dogodilo“, kazao je Al-Mismari.

Prijeko potrebni medicinski materijal, kao i hrana i gorivo sada mogu biti dostavljeni u grad. Bolnice su se mjesecime borile da pruže usluge bolesnim i ranjenim stanovnicima.

Ofanziva traje od novembra

Ofanziva Vladinih snaga za povrat kontrole nad Taizom traje od novembra prošle godine. Pripadnici Husa zauzeli su dijelove grada, te uspostavili obruč oko Taiza u martu prošle godine.

Taiz ima važan strateški položaj. Leži između glavnog grada Sane koji kontrolišu Husi, i lučkog grada Adena na jugu, koji kontroliše Vlada.

Sada su napadi i zračni udari usmjereni na preostale položaje Husa istočno od Taiza.

„Taiz je konačno deblokiran. Ovo je veoma važno, jer su se stvari pokrenule. Mislim da sve to ide sporo, ali ulažemo ogromne napore“, izjavio je Khalid al-Bahah, zamjenik jemenskog predsjednika.

Bitka za Taiz još nije gotova. Pobunjenici navode da šalju pojačanja u pokušaju da povrate teritoriju koju su upravo izgubili.

(AJB)

Share This Article