Erdogan: Ko je pozvao Rusiju u Ukrajinu?

sanel
By sanel

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da njegova zemlja nije priznala aneksiju Krima, koju je Rusija izvršila 2014. godine, niti to planira.

Nakon sastanka s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom u predsjedničkoj palači u Ankari, Erdogan je kazao da su razgovarali o političkim, vojnim, ekonomskim, gospodarskim i kulturnim temama.

“Naglasio sam da će Turska nastaviti podržavati suverenitet Ukrajine, u čijem je sastavu i Krim. Želim ponovno naglasiti da Turska nije priznala ilegalnu aneksiju Krima niti to planira učiniti ni nakon ovog trenutka. Rusija je na Krimu pogazila međunarodno pravo”, rekao je Erdogan, kako prenosi Anadolija.

Logika ‘moćan sam i zato sam u pravu’

Istaknuo je kako je snažna i stabilna Ukrajina jamac stabilnosti i miru u cijeloj regiji.

“Snažna Ukrajina s ojačanom političkom stabilnošću je jamac regionalnog mira i stabilnosti. Potrebno je da sve zemlje podrže Ukrajinu i povećaju postojeće napore na tom putu”, kazao je Erdogan.

Dodao je da je Rusija aneksijom Krima prekršila međunarodno pravo na vrlo jasan način.

“Rusija je izjavila da su u Siriju ušli nakon što ih je pozvao sirijski režim. Ako je tako, a tko ih je onda pozvao kada su ulazili u Ukrajinu!? Kako će to objasniti u kontekstu međunarodnog prava? To je logika ‘moćan sam i zato sam u pravu’. Tu nema riječi o pravu i pravednosti”, rekao je Erdogan.

Dobri bilateralni odnosi

Porošenko je izjavio kako Ukrajina i Turska imaju vrlo dobre bilateralne odnose na mnogim poljima.

Naglasio je, također, da je Kijev spreman na razmjenu ukrajinske pilotkinje koja se nalazi u ruskom zarobljeništvu.

Porošenko je ranije dodijelio nacionalno odlikovanje “Heroj Ukrajine” Nadeždi Savčenko, ukrajinskoj vojnoj pilotkinji koja je u pritvoru u Rusiji i već više od 80 dana štrajka glađu.

Izaslanstva Turske i Ukrajine su, također, u srijedu održala sastanak Strateškog vijeća dviju zemalja.

(Agencije)

Share This Article