Otkriven identitet 22.000 pripadnika ISIL-a

sanel
By sanel

Nekoliko procurjelih dokumenata grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) s podacima 22.000 pripadnika te organizacije iz 51 zemlje proslijeđeno je britanskim sigurnosnim službama, objavio je Sky News.

Pomoću tih dokumenata mogli bi biti otkriveni planovi za oružane napade u Evropi, prenosi britanska štampa.

Opozicioni sirijski portal Zaman al-Wasl objavio je dio formulara s anketom od 23 pitanja o imenu, datumu i mjestu rođenja, nacionalnosti, čak i krvnoj grupi pripadnika ISIL-a, u koje je uvid imao Sky News.

Četvrtina iz Saudijske Arabije

U formularima su istaknuti članovi grupe ISIL pitani žele li služiti toj organizaciji kao bombaši samoubice, vojnici ili na neki drugi način, kao i da navedu prethodna “džihadistička iskustva”.

Podaci pojedinih već poznatih članova ISIL-a se, također, nalaze u dokumentima, a među njima su britanski državljani Abdal Bari, Junaid Husain i Riyad Khan.

Zaman al-Wasl tvrdi da su otkriveni lični podaci 1.736 boraca iz 40 zemalja, od kojih je četvrtina iz Saudijske Arabije.

Među njima je i veliki broj državljana Tunisa, Maroka i Egipta, kao i, navodno, 16 britanskih državljana.

Kada je riječ o borcima iz Evrope, većina je iz Francuske, slijede državljani Njemačke i Velike Britanije, dok su četiri osobe iz SAD-a, a šest iz Kanade.

(Agencije)

Share This Article