Francuska želi oživjeti izraelsko-palestinski proces do ljeta

sanel
By sanel

Novi francuski ministrar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault u srijedu je započeo niz razgovora kako bi pokušao oživjeti izraelsko-palestinski proces, koji je na mrtvoj tački od 2014. godine, s ciljem održavanja međunarodne konferencije do ljeta.
– Naš cilj je jednostavan, mobilizirati međunarodnu zajednicu oko jedinog mogućeg rješenja, o dvije države i pozvati Izraelce i Palestince da ponovo preduzmu mirovne pregovore da bi se izašlo iz trenutnog začaranog kruga – rekao je Ayrault u toku posjete Kairu.

– Ova inicijativa je neophodna. To je da se na jedan način izbjegne eksplozija koja prijeti – dodao je on nakon sastanka sa svojim egipatskim kolegom Samehom Šukrijem, navodeći “porast nasilja” i “porast ogorčenja naroda”.

Francuska je zabrinuta infiltracijom grupe Islamska država (IS) na palestinskim teritorijama, ne “samo vojno, već ideološki, igrajući se s frustracijama”, navedeno je u Quai d’Orsayu.

Ayrault je preduzeo inicijativu koju je započeo njegov prethodnik Laurent Fabius, kojega je on naslijedio prije mjesec dana.

Francuska nastoji okupiti “što veći broj zemalja” oko iste dijagnoze i konkretnog prijedloga da se organizira međunarodna konfrencija “do ljeta”, rekao je Ayrault, prenijela je agencija AFP.

(FENA)

Share This Article