EU traži od Turske da prihvati izbjeglice iz Afganistana, Pakistana i Maroka

sanel
By sanel

Evropska unija se nada da će Turska prihvatiti ljude koji ne ispunjavaju uvjete za dobijanje azila u Uniji, poput Afganistanaca, Pakistanaca i Marokanaca.

Lideri Evropske unije (EU) danas će na samitu s Turskom u Briselu izvršiti pritisak na zvaničnu Ankaru da pristane na deportaciju velikog broja ekonomskih migranata iz Grčke, nakon što je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio da vidi prve pokazatelje razrješenja izbjegličke krize.

Evropska unija se nada da će Turska prihvatiti migrante koji ne ispunjavaju uvjete za dobijanje azila u Uniji, poput Afganistanaca, Pakistanaca i Marokanaca, prenosi Guardian.

Zvanični Brisel će također “pritisnuti” Ankaru da preduzme mjere za drastično smanjenje priliva ljudi u Evropu, s obzirom na to da je Turska zemlja iz koje je od početka 2015. u EU stiglo više od milion izbjeglica i migranata, prenosi AFP.

Lideri EU-a će na sastanku u Briselu nastojati da “zapečate balkansku migrantsku rutu”, povećaju pomoć Grčkoj, a pokušat će i uvjeriti turskog premijera da uspori priliv sirijskih izbjeglica i prihvati hiljade onih koji ne ispunjavaju uvjete za dobijanje azila, javila je agencija AP, pozivajući se na nacrt saopćenja u koji je imala uvid.

‘Kolektivna odgovornost’

U nacrtu piše kako će lideri EU-a navesti da se “neregularan priliv migranata duž zapadnobalkanske rute bliži kraju – ta ruta je sada zatvorena”.

“Evropska unija će biti uz Grčku u ovim teškim trenucima i učinit će sve da pomognemo u rješavanju situacije”, navodi se u nacrtu saopštenja i dodaje da je to “kolektivna odgovornost Unije koja zahtijeva brzu i efikasnu mobilizaciju”.

Komesar EU-a za migracije Dimitris Avramopoulos je u nedjelju izjavio kako se očekuje da će u Grčku, koja već sad posrće pod teretom 30.000 izbjeglica, do kraja marta stići još 100.000 ljudi.

Tusk, domaćin samita, izjavio je u svom pozivnom pismu da uspjeh sastanka zavisi uglavnom od toga hoće li Turska pristati na prihvat velikog broja ekonomskih migranata iz Grčke.

“To bi zapravo uništilo posao krijumčarima ljudi”, rekao je Tusk tokom sastanka sa Davutogluom u Ankari u četvrtak.

Nakon ručka sa Davutogluom, u planu je da se lideri EU-a sastanu sami.

Zvanični Brisel je saopćio da je Turska ostvarila napredak u primjeni dogovora iz novembra, koji predviđa pomoć Ankari od tri milijarde eura u zamjenu za smanjenje priliva izbjeglica, ali je upozorio da iz Turske u Grčku i dalje stiže previše migranata.

(Agencije)

Share This Article