Masovni štrajk glađu u zloglasnom egipatskom zatvoru

sanel
By sanel

Najmanje 32 zatvorenika jednog od najzloglasnijih egipatskih zatvora stupilo je u masovni štrajk glađu kako bi istakli navodna zlostavljanja, uključujući premlaćivane članova porodice koji su im dolazili u posjetu.

Označeni kao aktivisti “egipatskog Gvantanama!, zatvorenici u zatvoru Al-Aqrab, s maksimalnim osiguranjem 20 kilometara južno od Kaira, prošlog mjeseca su počeli odbijati hranu, navodi grupa članova porodice zatvorenika Al-Aqraba.

Organizacija koja dokumentira stanje zatvorenika ovog zatvora za Al Jazeeru navodi kako se ove godine desila serija zlostavljanja, uključujući napade čuvara na zatvorenike, kao i na članove njihovih porodica.

Premlaćivanje stanovnika

Navodna premlaćivanja su ponukala nekoliko zatvorenika da stupe u štrajk glađu 24. februara, a kasnije im se pridružio veliki broj drugih zatvorenika.

Kažu kako će nastaviti odbijati hranu dok se im ne poprave uvjeti života.

Gehad el-Haddad, bivši glasnogovornik Muslimanske braće, jedan je od prvih koji se odlučio na štrajk glađu.

Članovi Muslimanske braće našli su se na velikom udaru egipatskih vlasti nakon što je svrgnut bivši predsjednik Muhamed Mursi.

Haddad se nalazi u Al-Aqrabu od 25. januara 2014. godine.

Njegova žena Basma Mahmoud za Al Jazeeru je kazala kako on ne traži oslobađanje, već čovječne uvjete za boravak u zatvoru.

U tankoj odjeći

“On traži samo osnovne stvar za život, jestivu hranu, osnovnu zdravstvenu brigu. Da nema staklene barijere tokom posjeta porodice. Čak traži odjeću, jer kada je zima nose samo tanku odjeću”, navela je ona.

Štrajkači također traže sedmične posjete članova porodice, koje bi trajale sat vremena, bez staklenih barijera, bolju kvalitetu hrane i vode, dozvolu da porodice donose hranu, lijekove i odjeću te svakodnevne vježbe.

Grupa porodica navodi kako se trenutni uvjeti u Al-Aqrabu ne podudaraju s egipatskim zakonima.

(Al Jazeera)

Share This Article