Raketiranje i borbe u Siriji uprkos primirju

sanel
By sanel

Iz Sirije stižu informacije o novim napadima, nakon sedam dana primirja, i to oko glavnog grada Damaska. Nije potvrđeno jesu li napad izvele ruske ili Assadove zrakoplovne snage.

Veliko područje istočne Ghoute, s najvećim gradom Doumom, pod kontrolom je opozicijskih snaga koje su pristale na prekid vatre i to područje je tokom primirja bilo pošteđeno napada.

Sporadični napadi zabilježeni su i na području Lazkiye i okolice, a agencija Anadolija javlja kako su raketne napade izvele snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Režimske snage su napale položaje sirijske opozicije na području Sarrafa, Kapikaya, Karamana i Agcabayira u Turkmendagu u Siriji. Pripadnici opozicije su uzvratili na njihov napad.

Rat odnio 250.000 života

Napadi su sporadični i Assadove snage nastavljaju sa raketiranjima na nekoliko područja u Turkmendagu i Jebel Ekradu. Zvuci eksplozija se čuju i na području Yayladaga u Hatayu u Turskoj.

Prekid vatre u Siriji posljednji je u nizu diplomatskih napora da se okončao građanski rat u Siriji koji traje pet godina.

Rat u Siriji je počeo u proljeće 2011. godine, kada su se sukobile režimske snage predsjednika Assada i pobunjenici koji ga žele svrgnuti s vlasti.

Prema posljednjim podacima, koje je objavio UN, rat u Siriji je do sada odnio više od 250.000 života.

(AJB)

Share This Article