Izbačen iz Parlamenta zbog večere s ambasadorom Izraela

sanel
By sanel

Egipatski političar i televizijski voditelj Tawfik Okasha nije više zastupnik u Parlamentu ove zemlje, jer je većina parlamentaraca glasala da se on izbaci, nekoliko dana nakon što je u svom domu ugostio izraelskog ambasadora Haima Korena.

Ranije je jedan zastupnik zbog toga bacio cipelu na Okashu.

Koren je potvrdio da su on i njegovo osoblje bili na večeri u domu televizijskog voditelja, gdje su ostali tri-četiri sata.

“Predložio je sastanak, na kojem je iznio svoje ideje da mi pomognemo Egiptu u oblasti vodoprivrede, agrokulture i obrazovanja, da pokušamo napraviti nekoliko škola sa izraelskim obukama”, rekao je.

Bivši član Nacionalne demokratske partije Hosnija Mubaraka, Okasha je postao omražen nakon protesta koji su doveli do svrgavanja Mubaraka, jer je davao veliku podršku vojnim vođama.

Nametanje blokade Pojasu Gaze

Iako je svoje rivale optuživao da su u dosluhu s Izraelom, Okasha je pozdravljao izraelske operacije u Gazi i pozivao izraleskog premijera Benjamina Netanyahua da napadne Iran.

Egipat je bio prva arapska zemlja koja je priznala Izrael u sklopu mirovnog sporazuma 1979. godine, u kojem je posredovao SAD, ali egipatska javnost je podijeljena po pitanju ove države, prenose agencije.

Izrael ima svog ambasadora u Kairu, ali Izraelska ambasada je često bila mjesto održavanja različitih protesta.

Obje zemlje su uključenje u nametanje blokade Pojasu Gaze, koju kontrolira pokret Hamas.

(AJB)

Share This Article