Velika ofanziva ISIL-a u predgrađu Bagdada

sanel
By sanel

Borci Islamske države Irak i Levant (ISIL) pokrenuli su veliku ofanzivu protiv iračkih snaga u gradu samo 20 kilometara zapadno od prijestolnice Bagdada, ubivši najmanje 18 vojnika i pripadnika milicije koja podržava iračku vojsku.

U odvojenom samoubilačkom napadu ISIL-a u blizini grada Fallujah u nedjelju, 14 irački policajaca je poginulo, a 25 ranjeno.

Nedaleko od Bagdada, ISIL je zauzeo selo Khdim Adhab u Abu Ghraibu, kao i silose i rezervoare vode u gradu, nakon što su napali nekoliko kontrolnih tačaka snaga sigurnosti, rekli su vojni izvori za Al Jazeeru.

ISIL je također oteo veliki broj policajaca i članova plemena i odveo ih na nepoznate lokacije, rekli su izvori pod uvjetom anonimnosti.

Međutim, komandni centar u Bagdadu negirao je da su pripadnici snaga sigurnosti zarobljeni, rekavši da su dvojica bombaša samoubica ubijeni u napadu.

„Abu Ghraib se smatra administrativnim dijelom Bagdada, to je zapadno predgrađe Bagdada“, izvjestio je reporter Al Jazeere Osama Mohamed.

„ISIL je više od godinu dana želio da se približi Bagdadu i zatvoru Abu Ghraib“, dodao je, misleći na zatvor koji je postao zloglasan jer su u njemu američke snage mučile iračke zatvorenike nakon invazije 2003. godine.

Borbe se pojačavaju između ISIL-a i vladinih snaga na svim položajima u blizini Abu Ghraiba, rekli su vojni izvori.

U susjednom gradu Fallujah, 50 kilometara zapadno od Bagdada, ISIL je preuzeo kontrolu nad zgradom policije, nakon što je izveden samoubilački napad u kojem je ubijeno najmanje 14 vojnika i pripadnika milicije.

Borbe koje su uslijedile nakon napada prisilile su vladine snage da se povuku prema jugoistoku.

Ofanziva ISIL-a u blizini Bagdada dešava se nakon što su vladine snage povratile značajnu teritoriju u provinciji Anbar, koja je i dalje ostala uporište ove grupe. Grad Mosul je još pod punom kontrolom ISIL-a.

Iračka Vlada objavila je u decembru da su njene snage ponovo zauzele ključni grad Ramadi, ali su se od tada nastavile borbe sa ISIL-om u predgrađima ovog grada.

(AJ Balkans)

Share This Article