Primirje stupilo na snagu: Mir zavladao u okolici Damaska i Halepa

sanel
By sanel

Grupa za nadzor prekida vatre u Siriji danas će na sastanku u Ženevi procijeniti kako se poštuje sporazum o prekidu vatre koji je na snagu stupio u petak u 23 sata, najavio je posebni izvjestitelj UN-a za Siriju Staffan da Mistura i predložio da se mirovni pregovori održe 7. marta.

Agencije javljaju da je mir zavladao u okolici Damaska i Halepa, drugog najvećeg grada u Siriji koji je u rukama pobunjenika.

Nevladino udruženje, Opservatorij za ljudska prava navodi da ruska avijacija, koja je saveznik predsjednika Bashara al-Assada, nije izvelo nijedan napad od ponoći.

Mir je zavladao u pokrajinama Homs i Hama, prenosi agencija AFP.

De Mistura je u petak navečer najavio da bi idući mirovni pregovori o Siriji trebali početi 7. marta u Ženevi, javlja agencija Reuters.

Na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi, nakon što je videovezom Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku najavio mirovne pregovore, Mistura je kazao da prekid vatre nadziru centri u SjedinjenimAmeričkim Državama, u Rusiji i Ženevi.

ISIL ne prihvata prekid vatre

Prvi sastanak grupe za nadzor prekida vatre u Siriji održan je u petak u Ženevi, nekoliko sati prije nego je na snagu stupio prekid vatre na koji su se obavezali sirijski režim i stotinjak pobunjeničkih grupa.

Prekid vatre nisu prihvatile grupe Islamska država Irak I Levant (ISIL), Front al-Nusra, sirijski ogranak Al-Kaide. Vođa al-Nusre je najavio nove napade na režim.

Pregovori između Assadovog režima i opozicijskih pobunjeničkih grupa bili su otkazani početkom februara zbog velike ofanzive koju je Assadova vojska pokrenula uz podršku ruskih zračnih udara protiv pobunjenika.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno pozvalo sve strane u ratu u Siriji da poštuju uslove američko-ruskog sporazuma o prekidu vatre.

Taj je zahtjev uvršten u rezoluciju koju su zajednički izradile Rusija i SAD i kojim se pozivaju Vlada i opozicija na mirovne pregovore pod okriljem UN-a.

(Agencije)

Share This Article