Saudijski lovci i specijalci stižu u tursku bazu

sanel
By sanel

Transportni avioni C-130 Hercules posljednjih dana dovoze vojnu opremu u sklopu saudijskih operacija protiv ISIL-a.

Grupa od 30 specijalaca iz Saudijske Arabije stigla je u tursku zračnu bazu Incirlik, zajedno sa transportnim avionima C-130 Hercules, dok se u petak očekuje dolazak četiri saudijska F-15 lovca.

Oni će se boriti protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL), a novinska agencija Dogan citirala je vojne izvore koji su rekli da su transportni avioni Hercules u posljednja dva dana dovozili vojnu opremu u ovu bazu.

Turski zvaničnici ranije su najavili da će Saudijska Arabija poslati borbene avione u bazu Incirlik u sklopu operacija koalicije predvođene SAD-om, ali nisu objavili kada će lovci stići.

Kopnene operacije protiv ISIL-a

Ovo je prvi put da je jedna zemlja koja nije članica NATO-a angažirala svoje snage u ovoj bazi otkako je ona počela sa radom 1955. godine.

Saudijska Arabija je također saopćila ranije u februaru da je spremna da se pridruži kopnenim operacijama protiv ISIL-a.

Turska i Saudijska Arabija podržavaju opozicijske snage i odlazak Bashara al-Assada sa vlasti, te smatraju da je njegovo svrgavanje ključno za završetak petogodišnjeg rata u Siriji u kojem je život izgubilo 260.000 ljudi.

Obje države protive se ruskoj vojnoj intervenciji u Siriji kojom Moskva podržava predsjednika Bashara al-Assada.

(Agencije)

Share This Article