Erdogan optužuje SAD i Rusiju za neiskrenost

sanel
By sanel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je Sjedinjene Američke Države, Rusiju, Iran, Evropsku uniju i Ujedinjene narode da su neiskrene u vezi sa prekidom vatre u Siriji.

Naveo je da Turska podržava prekid vatre, ali da je zabrinjava ton oklijevanja prema sirijskoj opoziciji. Erdogan traži da i sirijski Kurdi, odnosno Partija demokratske unije (PYD) i njeno oružano krilo Jedinice narodne zaštite (YPG), budu izostavljeni iz procesa prekida vatre.

Erdogan tvrdi da je situacija u Siriji „očajna ukoliko će o tome ko pripada kojoj opozicijskoj grupi određivati sirijski režim, Rusija i terorističke strukture poput PYD/YPG-a“.

„Zabrinuti smo da bi moglo doći do otvaranja vrata još veće tragedije ukoliko se dželat i žrtva stave u isti koš, a kontrola da dželatu“, kazao je Erdogan.

‘Poigravanje sa razumom’

Turski predsjednik je kazao da je „krajnje vrijeme da cijeli svijet shvati i prihvati činjenicu da je grupa PYD/YPG sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a“, te zapitao “zar za to nisu dovoljne njihove bombe koje su ubile 29 ljudi Ankari i zar treba da eksplodiraju i u nekim drugim glavnim gradovima”.

„Moramo hitno okončati tu komediju i smiješnu igru. Grupi koja otvoreno kaže da djeluje zajedno sa PKK-om govoriti: ‘Ne, ti nemaš nikakvih veza sa PKK-om’ je poigravanje sa našim razumom i razumom cijelog svijeta. Niko nema pravo da se poigrava sa nama“, zaključio je Erdogan.

Zvaničnici SAD-a i Rusije su proteklog vikenda dogovorili, a sirijska Vlada i opozicija naknadno prihvatile prekid vatre u Siriji koji bi na snagu trebao stupiti u subotu, 27. februara.

(AJB)

Share This Article