Rijad osujetio san o Perzijskoj imperiji

sanel
By sanel

Piše: Anmar al-Shaaban al-Naimi.

Novi stavovi Saudijske Arabije zadobili su srca potlačenih Arapa i prije negoli njihov razum, u vrijeme kada se javljaju različita mišljenja i ciljevi, dok se na nas obrušavaju narodi sa svih strana.
Nestali narodi došli su preko mora s namjerom da nas pobiju pod izgovorom rata protiv terorizma! U isto vrijeme, njihovi skriveni ciljevi su krađa arapskog bogatstva i njihovih dobara.
U prethodnoj deceniji, američki okupatori stigli su na ovo područje kako bi oslobodili Iračane od, kako kažu, „Sadamove“ diktature, nakon čega su ih zamijenili perzijski safavidski okupatori koji su naočigled Vijeća sigurnosti, Ujedinjenih naroda i organizacija za ljudska prava pobili na milione Iračana.

Iran izvlači korist

Problem je u tome da svi sukobi koji se dešavaju u državama arapske regije upućuju na to da jedinu korist iz svega izvlači Iran. Zbog toga Iran mobilizira sve svoje fizičke i materijalne potencijale kako bi sačuvao despotski režim u Siriji, kao i da šiitske milicije pokreta Husi preuzmu kontrolu nad Jemenom i to isključivo iz sektaških razloga. Zatim bi uslijedilo preuzimanje kontrole nad četiri arapske prijestolnice – Bagdadom, Damaskom, Bejrutom, Sana’om – što bi se sprovelo sa distance uz posredovanje iranskih saradnika u tim zemljama. I zaista, Iran bi postigao svoj cilj – ostvarivanje sna o navodnoj Perzijskoj imperiji, da nije uslijedila operacija Oluja odlučnosti predvođena Saudijskom Arabijom koja žurno reagira bez obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a, s ciljem da oslobodi jemenski narod vladavine Valayat al-Faqiha koja im ne bi donijela ništa drugo do smrt i razaranje, a svima nama u Iraku, Siriji i Libanu veliku pouku. Snažna saudijska intervencija u Jemenu iznenadila je i dovela do ludila iransko političko rukovodstvo zbog činjenice da je ugrožen perzijski projekt. Stoga Iran mobilizira sve svoje terorističke ogranke u regiji s namjerom da ugrozi stabilnost i sigurnost Saudijske Arabije. I zaista, počinju se provoditi teroristički bombaški napadi u šiitskim džamijama u Saudijskoj Arabiji od strane plaćenih terorističkih organizacija kako bi se potakli sektaški sukobi u toj zemlji. U isto vrijeme Iran potiče pojedine šiitske grupe na demonstracije i proteste protiv saudijskog rukovodstva. Saudijska vlast veoma mudro apsorbira te proteste i odlučno i snažno se suprotstavlja terorističkim ćelijama koje su ugrožavale saudijsku nacionalnu sigurnost. Saudijska Arabija preko svojih sigurnosnih aparata uspijeva da se suprotstavi svima onima koji nastoje ugroziti sigurnost i stabilnost Kraljevine, stoga smo i bili svjedoci smrtnih presuda za 47 terorista iz redova ovakvih grupa. Ova pogubljenja nisu oduševila iransku stranu, budući da to vodi potpunom eliminiranju njenih ogranka u Saudijskoj Arabiji, a zatim i uspostavi stabilnosti i zaštiti Saudijaca od “stvarnog terorizma“.
Stoga se pokreće perzijska medijska kampanja usmjerena protiv Saudijske Arabije koja direktno zadire u unutrašnja pitanja Saudije. Takva situacija zahtijevala je odlučan stav saudijskog rukovodstva, koje donosi odluku o protjerivanju iranskog ambasadora i cjelokupne iranske diplomatske misije te prekidanja diplomatskih odnosa sa ovom državom.
Iran neprijateljska država
Bila je to jasna poruka Saudijske Arabije da sukob sa Iranom sada prelazi sa diplomatske faze i tretiranja Irana kao prijateljske zemlje na fazu direktnog suprotstavljanja u smislu da se na Iran sada gleda kao na neprijateljsku državu. Arapsko-perzijski sukob je sada otvoren za sve mogućnosti. Dani koji su pred nama nosit će sa sobom odlučujuće sukobe, naročito u Jemenu i Siriji. Saudijska Arabija odgovorit će Iranu i na terenu, što će se narednih dana i potvrditi. Želim zaključiti riječima da potlačeni arapski narod u Siriji, Jemenu, Iraku i Libanu treba jaku i odlučnu državu kao što je Saudijska Arabija da ih oslobodi perzijskog kolonijalizma koji uništava sve pred sobom uz izgovor da je Iran osa otpora, uzvikujući parole kojima se zaziva smrt Amerike i Izraela dok od takvih laži, zapravo, nije umro niko drugi sem Arapi! Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.
(Al Jazeera)

Share This Article