Njemački univerziteti zbog muslimana zatvaraju sobe za molitvu

sanel
By sanel

Mnogi univerziteti u Njemačkoj zatvaraju sobe za molitvu, jer u tim sobama muslimani dijele žene i muškarce, prenosi Spiegel.

Tako je tehnički univerzitet u Dortmundu zatvorio ‘sobu mira’, kako se nazivaju sobe gdje se mole studenti svih religijskih grupa, jer muslimanski studenti navodno prostiru tepihe u toj sobi i zavjesama dijele muškarce i žene. Drugi studenti su počeli da izbjegavaju tu sobu.

‘Soba mira’, u kojoj se studenti mole, postoji na mnogim univerzitetima širom Njemačke, na nekim taj koncept funkcioniše, a na nekim ne.

I na univerzitetu u Hannoveru imaju problema sa ‘sobom mira’ jer muslimanski studenti također traže da se muškarci i žene odvoje, ali Savjetodavno vijeće univerziteta je do sada uvijek nalazilo rješenje, tvrdi Hans Bickes, koji je na univerzitetu zadužen za religijska pitanja.

Održavanje tajnih sastanaka

Sa univerzitetu u Paderbornu su kazali da različita pravila, koje je univerzitet propisao, omogućavaju da se religijski život studenata odvija sasvim normalno i da nema problema, kazao je glasnogovornik univerziteta.

Na tehničkom univerzitetu u Berlinu je do sada postojala ‘soba mira’, ali od marta to više neće biti slučaj jer ta institucija želi da odvoji religiju i obrazovanje-nauku, kazala je glasnogovornica univerziteta Stefanie Terp.

Dodala je da će se muslimanski studenti od marta morati moliti u nekim od okolnih džamija.

U Kelnu se gradi ‘soba mira’, a do sada su studenti morali koristiti podrum univerziteta za molitvu.

Na univerzitetu u Bochumu se desio jedan slučaj kada je i policija morala da interveniše, jer je student Sami A. u sobi mira održavao tajne sastanke.

“Od tada više nema problema”, zaključio je glasnogovornik tamošnjeg univerziteta Detlef Bremkens.

(Agencije)

Podijelite ovaj sadržaj…

Share This Article