VSTV ponovo razmatra svoje stavove o hidžabu

sanel
By sanel

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) raspravljat će danas o svojoj odlukci o zabrani hidžaba u pravosudnim institucijama.

Oni će, na svojoj redovitoj sjednici, ponovno razmatrati svoj zaključak kojim su od čelnih ljudi pravosudnih institucija u državi zatražili da zaposlenima skrenu pozornost na zabranu nošenja vjerskih obilježja.

Takav je zaključak izazvao reakciju građana i građanki u nekoliko bh. gradova, prije svega žena koje nose hidžab, tradicionalnu maramu koju, kao dio odjeće, nose muslimanke.

Održani su i prosvjedi, a posljednji od njih održan je u Sarajevu pod motom “Hidžab – moje pravo, moj izbor”.

Prosvjednice i prosvjednici time su željeli podsjetiti da je sloboda vjeroispovjesti osnovno ljudsko pravo – zagarantirano i Ustavom Bosne i Hercegovine, i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Smatraju da marama koju nose muslimanke nije samo vjerski simbol, već dio identiteta i integriteta osobe, te su od VSTV-a zatražili da preispita odluku.

Što su vjerska obilježja?

Objašnjavajući što su to vjerska obilježja na koje se odnosi zabrana, naveli su kako “vjersko obilježje nema jasnu niti univerzalnu definiciju, te se pod tim pojmom često podrazumijeva sve ono što obuhvata elemente religijskog života vjernika, kao što su vrsta odjeće, pisani materijal, razna pomagala i sl.”

“Iz toga proizlazi da sama osoba određuje šta za nju predstavlja religijski simbol, odnosno je li marama vjersko obilježje, a što je i stav Evropskog suda za ljudska prava. Ovakav pristup je ispoštovan i u kontekstu predmetnih zaključaka Vijeća, koji se odnose na preduzimanje mjera u cilju poštivanja pozitivnih propisa kojima se zabranjuje ispoljavanje bilo kakve vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti u pravosudnim institucijama”, naveli su u svom obrazloženju iz VSTV-a.

Nakon pritiska javnosti, VSTV je odlučio dodatno analizirati svoj zaključak te se pretpostavlja da će se o njemu danas i očitovati.

VSTV je zaduženo za imenovanje sudaca i tužitelja te obavlja nadzor nad sudovima u zemlji.

(Al Jazeera i agencije)

Podijelite ovaj sadržaj…

Share This Article