Turska pozvala ambasadora SAD-a zbog Kurda

sanel
By sanel

Ankara je pozvala američkog ambasadora u Turskoj na razgovore, dan nakon izjave glasnogovornika State Departmenta da Washington ne smatra snage sirijskih kurda “teroristima”.

Ambasador John Bass pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u utorak gdje su turski zvaničnici izrazili zabrinutost zbog ovakvog stava, kazao je jedan zaposlenik ministarstva pod uvjetom anonimnosti.

Ankara vidi Partiju demokratske unije sirijskih Kurda u Siriji (PYD) kao sestrinsku stranku Radničke partije Kurdistana (PKK), koja se bori za kurdsku autonomiju na jugoistoku Turske i ova zemlja se, kao i SAD i EU, smatra terorističkom ogranizacijom.

Reporterka Al Jazeere Rosiland Jordan izvještava iz Washingtona da SAD podržava PYD zbog njihove borbe protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

‘Ili Turska, ili Kurdi’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je ljutnju u nedjelju nakon što se delegacija u kojoj je bio američki diplomata Brett McGurk, specijalni predstavnik međunarodne koalicije protiv ISIL-a, sastala sa kurdskim borcima u sirijskom gradu Kobaniju.

Erdogan je pozvao zvanični Washington da bira između njegove države i PYD-a za partnera, prenose agencije.

“Kako da vam vjerujemo? Da li sam ja vaš partner, ili su to teroristi u Kobaniju?”, pitao je Erdogan.

Upitan za komentar o razlikama u mišljenju dvije zemlje saveznice, glasnogovornik State Departmenta John Kirby je odgovorio: “Mi, kao što znate, ne smatramo PYD terorističkom organizacijom. Znamo da je Turci smatraju, i to razumijem. Čak ni najbolji prijatelji ne slažu se u svemu. Kurdski borci su bili jedni od najuspješnijih u borbi protiv Daesha (ISIL) u Siriji.”

(Agencije)

Podijelite ovaj sadržaj…

Share This Article