Erdogan: Rusija je okupator u Siriji koji ubija civile

sanel
By sanel

Predsjednik republike R.T.Erdogan je osudio američku podršku terorističkoj organizaciji PYD u Siriji rekavši: „Je li Turska vaš saveznik ili teroristi u Kobaniju“.

Erdogan je na povratku sa turneje po Latinskoj Americi, gdje je posjetio Čile, Peru i Ekvator, odgovarao na pitanja novinara.

Erdogan je oštro osudio SAD-e zbog podrške terorističkoj organizaciji PYD rekavši: „Došao mi je Biden sa jednim zamjenikom. U periodu kada predstavnici PYD-a ne mogu da učestvuju u Ženevi on odlazi u Kobani i uzima plaketu od nekog takozvanog generala. Pa kako onda da mu vjerujemo. Je li Turska vaš saveznik ili teroristi u Kobaniju“.

Predsjednik Turske je kazao da se ne može podržavati jedna teroristička organizacija samo zbog toga što se bori protiv druge terorističke organizacije.

„U rukama terorista PKK u Turskoj nalazi se američko, rusko i oružje sa zapada. Pa svima je jasno šta je PYD. Jedan dio naoružanja, koje je upućeno ovoj grupi završilo je u rukama ISIL-a. Sada ISIL posjeduje najmodernije oružje. Mi kao strateški partner SAD-a ne možemo da kupimo jedan dio ovog oružja. Naše prijateljske zemlje ne ispunjavaju svoje odgovornosti“, kazao je predsjednik Erdogan.

Erdogan je oštro kritikovao i ruske tvrdnje da se Turska sprema na vojnu intervenciju u Siriji.

„Ovdje treba postaviti pitanje Rusiji: Šta ćeš ti u Siriji? Rusija je trenutno okupator u Siriji koji ubija civile. Turski vojnici nikada nisu učestvovali u takvim aktivnostima. Zbog toga Rusija nema pravo da priča o ovim stvarima.

Erdogan je u vezi novog vala izbjeglica iz Sirije kazao: „Radi o broju oko 70 hiljada osoba. Trenutno je prekinut koridor prema Halepu i veći broj osoba ne može da se kreće. Ukoliko dođu do naših vrata mi ćemo ponovo primiti našu braću.“

(TRT)

Podijelite ovaj sadržaj…

Share This Article