Sve više boraca ISIL-a u Libiji

sanel
By sanel

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant posljednjih mjeseci odlaze u Libiju, što izaziva strah da će ova grupa povećati svoj utjecaj u duboko podijeljenoj afričkoj zemlji.

U Libiji se trenutno nalazi blizu 5.000 boraca ISIL-a, što je dvostruko više nego što se ranije procjenjivalo, dok je njihov broj u Siriji i Iraku opao, rekao je Patrick Skinner, bivši zaposlenik Američke centralne obavještajne službe, koji sada radi za konsultansku grupu Soufan.

Nove brojke objavljene su u momentu kada se administracija Baracka Obame suočava sa sve učestalijim pozivima da američka vojska istupi protiv ISIL-a u Libiji, koji je već zauzeo grad Sirt i dio mediteranske obale.

SAD razmatra vojne opcije

Skinner kaže da SAD ima nekoliko opcija u Libiji, ali da postoji slaganje da se nešto mora uraditi.

“Oni se toliko plaše da će se stanje brzo pogoršati. Jednom kada ISIL nešto zauzme, veoma je teško, veoma krvavo i veoma skupo da se to povrati.”

Ministri odbrane NATO-a sastaju se u Briselu sljedeće sedmice kako bi razgovarali o kampanji koju predvodi SAD protiv ISIL-a i raspravljali o mogućem povećanju napora u koaliciji.

Nijedna velika operacija američke vojske trenutno se ne provodi u Libiji, rekao je visoki američki zvaničnik za agenciju AP.

Vojne opcije koje se razmatraju uključuju racije i savjetodavne misije američkih specijalnih snaga te zračne napade, rekao je ovaj izbor, pod uvjetom anonimnosti.

“Posljednja stvar na svijetu koju želite je lažni halifat, s pristupom milijardama dolara od prodaje nafte”, rekao je američki državni sekretar John Kerry.

U međuvremenu SAD kaže da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi između 19.000 i 25.000 boraca ISIL-a, što je samnjenje u odnosu na brojku od 30.000 koja se prije spominjala.

Ironija zračnih napada

Međutim, postoji strah zbog Libije koja je u haosu otkako je koalicija zemalja uz podršku NATO-a svrgnula dugogodišnjeg lidera Muammara Gaddafija 2011. godine.

Od 2014. godine Libija ima podijeljenu vlast, s dvije vlade i dva parlamenta, koje podržavaju različite milicije i plemena.

Skinner ukazuje na ironiju s kojom se sada suočavaju zapadni lideri: “Međunarodna koalicija će zračnim udarima rješavati haos koji je i stvoren zračnim udarima. To je ono što ljudi razmatraju. Nešto se mora uraditi. Užasna stvarnost je da se postavlja pitanje šta je to nešto.”

(Agencije)

Podijelite ovaj sadržaj…

Share This Article