Analitičari: Rusija u Siriji ugrožava SAD

sanel
By sanel

Pripreme za raspoređivanje ruskih snaga na aerodrom u Qamishliju, nedaleko od sirijske granice s Turskom, i eventualno postavljanje raketnog sistema ponajviše će, smatraju analitičari, zabrinuti Sjedinjene Američke Države, budući da će se dvije njjihove baze naći u dometu ruskih snaga.

Samo 70 kilometara od aerodroma Qamishli, u Rimelanu, smještena je baza američkih snaga. Na taj način Rusija će predstavljati neposrednu prijetnju američkoj bazi u Siriji, kao i vojnim akcijama koje se izvode polijetanjima aviona iz baze Incirlik u susjednoj Turskoj, piše Anadolija.

Trenutno Rusija radi na proširenju i pripremama za korištenje aerodroma Qamishli.

Na pistu aerodroma jednom mjesečno slijeće iranski kargo avion, a dva puta kargo avion pripadnika snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Podrška iz Irana i Iraka

Kako je saopćeno iz Komiteta za lokalnu kordinaciju Sirije 19. januara, 100 ruskih vojnika dovezeno je sirijskim vojnim avionom na aerodrom Qamishli.

Aktivnosti Rusije će omogućiti jačanje snaga Assadovog režima u najvećem mjestu Al-Hasakahu, u Qamishliju.

Snage sirijskog predsjednika trenutno kontroliraju četvrtinu Qamishlija.

Dok se Vladine institucije nalaze pod upravom režima, za sigurnost u regiji zadužen je PYD, koji je ogranak Radničke partije Kurdistana u Siriji.

Dolazak ruske vojske u Qamishli će sirijskom režimu omogućiti prednost u kontroli vojne i logističke podrške iz Iraka i Irana.

Rusija je prije zračnih napada u Siriji, koji su počeli 30. septembra 2015. godine, pojačala prisustvo na aerodromu Himeimim, na zapadu Sirije.

Proširena pista u Rimelanu

Sjedinjene Američke Države se od oktobra 2015. godine pripremaju za osnivanje baze u Rimelanu, mjestu pod kontrolom PYD-a, a radovi su završeni nedavno.

SAD je proširio pistu u Rimelanu, koja će se koristiti u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

Ova pista od početka mjeseca može se koristiti za slijetanje helikoptera, ali trenutno nije pogodna za ratne avione.

Kako saznaje Anadolija, SAD je formirao obrazovne i logističke centre u mjestima Karachok i Zigat, koji pripadaju Rimelanu.

Trenutno se gradi pista u mjestu Harap Al-Jeer.

U blizini ovih tačaka podignute su i zidine, a i ulaz u taj dio je ograničen s nekoliko kontrolnih tačaka.

Raketni sistem SA-5

Američka baza u Rimelanu, koja se nalazi 70 kilometara od Qamishlija, gdje bi trebala biti ruska baza, došla je u opasnost.

Očekuje se da će Rusija, pored korištenja vojnih aviona u Qamishliju, uvesti i raketne sisteme s mogućnošću lansiranja s tla.

Prema podacima sigurnosnih izvora, Rusija je ovog mjeseca na aerodromu Kuveiris, 35 kilometara južno od turskog Halepa, postavila raketni sistem SA-5, s dometom od 300 kilometara.

Ukoliko Rusija postavi sličan raketni sistem u Qamishliju, baza u Rimelanu i baza Incirlik u Turskoj bile bi u dometu.

(Agencije)

Podijelite ovaj sadržaj…

Share This Article