Netanyahu će dovesti ISIL u Izrael

sanel
By sanel

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izrazio je bojazan da bi “politika Izraelske vlade mogla dovesti do toga da Daesh [Islamska država Irak i Levant] uđe u srce Izraela”.

Govoreći o tome, dodao je da je palestinski narod protiv ekstremizma i terorizma i podržava zemlje koje se bore protiv toga.

Pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da usvoji novu rezoluciju kojom bi osudilo izgradnju izraelskih naselja i osiguralo međunarodnu zaštitu za Palestince.

Također je naglasio da su “osnovni uvjeti za postizanje mira i dugotrajnog političkog rješenja vraćanje palestinske zemlje i to da se Izrael posveti rješenju dviju država”.

Palestinci neće napustiti svoju zemlju

“Palestinci su voljni pokrenuti pregovore i postići mirovni sporazum, ali samo pod uvjetom da se Izrael posveti ugovorima kojih je bilo više od 20 od pregovora u Oslu [tokom 90-ih] te da izraelske vlasti preuzmu inicijativu da oslobode zatvorenike zatvorene prije potpisivanja sporazuma u Oslu, na šta su tada pristale.”

Abbas je dodao da trenutna Izraelska vlada, koju vodi Benjamin Netanyahu, u kojoj je sedam doseljenika, ne želi mir i neće provesti nijedan od sporazuma potpisanih s Palestincima.

“Postoji uvjerenje da Izraelska vlada nikada neće prestati graditi naselja, s više od pola miliona izraelskih doseljnika koji se nalaze na palestinskim teritorijama.”

Naglasio je da palestinski narod neće napustiti svoju zemlju.

(Agencije)

Podijelite ovaj sadržaj…

Submit to Facebook
Share This Article