Počinje suđenje Naseru Oriću

sanel
By sanel

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas počinje suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za ubistva zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici počinjena 1992. godine.

Sud BiH je sredinom septembra prošle godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, i Muhić, pripadnik tih snaga, optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti, navodi agencija Fena.

Optuženi su 19. oktobra prošle godine pred Sudom Bosne i Hercegovine negirali krivicu.

Orićevi branioci su 9. novembra podnijeli podnesak Haškom tribunalu, od kojeg su zatražili da naredi Sudu Bosne i Hercegovine obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njega jer mu se već u Hagu sudilo za te zločine, nakon čega je 2008. pravosnažno oslobođen krivice.

Zahtjev Haškom tribunalu

Tribunal u Hagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve odbrane za obustavljanje postupka. U obrazloženju odluke je navedeno da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i šest osoba u zgradi općine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je, s još jednim pripadnikom Armije Bosne i Hercegovine, učestvovao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu.

Orić se brani sa slobode, uz ograničeno kretanje – samo na području entiteta Federacija BiH i obavezno sedmično javljanje nadležnim policijskim službama.

On je 26. juna izručen Bosni i Hercegovini iz Švicarske, gdje je uhapšen 10. tog mjeseca prema potjernici Srbije.

Njegovo izručenje iz ekstradicijskog pritvora, u kojem je proveo 14 dana, tražila je Srbija, ali i Bosna i Hercegovina, nakon čega je švicarski sud odlučio u korist Bosne i Hercegovine.

Istog dana će početi suđenje Miletu Pažinu, Ivici Markoviću i Vidu Krešiću, optuženima za hapšenje civila u Stocu u ljeto 1993. godine, koji su tokom zatočeništva bili fizički i psihički maltretirani.

(Agencije)

Share This Article