Lider muslimanskih Tatara optužen u odsustvu

sanel
By sanel

Zvaničnici na Krimu, kojeg je aneksirala Moskva, saopćili su da je ugledni lider zajednice Tatara, muslimanske manjine s dugom historijom ruskog ugnjetavanja, suočen sa tri optužbe za “zločine s predumišljajem”.

Mustafa Jemilev, parlamentarac u ukrajinskom Parlamentu koji je izgnan sa Krima zbog “ekstremističkih” poziva da se ljudi suprotstave ruksoj aneksiji, prošle godine je inspirirao civilnu “blokadu” Krima koju su izveli Tatari i ukrajinski aktivisti.

Sud u gradu Simferopol, na jugu Krima, stavio je Jemileva na federalnu i međunarodnu listu traženih osoba u četvrtak, jer se “krije od gonjenja i suda te može staviti pritisak na svjedoke i uništiti dokaze”.

Krimska tužiteljica Natalija Poklonskaja rekla je da su optužbe, koje nisu objavljene u javnosti kako bi se spriječilo ometanje pravde, proizašle iz niza “zločina s predumišljajem” koje je počinio Jemilev, prenose agencije.

Ugnjetavani Tatari

Ukarjinsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je optužbe, a glasnogovornica Ministarstva napisala je na Twitteru da se ugnjetavaju Tatari, koji čine 15 posto od oko dva miliona stanovnika Krima.

Jemilev je disident iz sovjetske ere, koji je proveo 15 godina u zatvoru ili egzilu, zalažući se za pravo Tatara da se vrate na Krim nakon što su ih 1944. godine masovno deportirali zbog navodne kolaboracije s njemačkim nacistima.

Gotovo 200.000 Tatara je deportirano u centralnu Aziju, a polovima ih je umrla od gladi i bolesti.

Preživjeli i njihovi potomci označeni su kao “izdajice”, sve dok im sovjetski lider Mihail Gorbačov nije dozvolio da se vrate na Krim krajem 1980-tih.

Jemilev je vodio Mejlis, neformalni tatarski parlament, koji je pomogao da se razriješe konflikti s etničkim Rusima i Ukrajincima, koji su bili većina na poluotoku.

U novmebu prošle godine,Ukrajina je priznala deportacije kao “genocid”.

Potraga za vjernicima

Iako su Tatari tvrdili da su im ukrajinske vlasti prešutno zabranile da dobijaju posao u vladi i policiji, mnogi od njih su se suprotstavili aneksiji iz 2014. godine.

Kremlj je proglasio da je aneksija protekla “bez krvi”, ali tatarskog aktivistu koji je protestirao zbog toga oteli su proruski borci, a kasnije je pronađen mrtav, s tragovima mučenja.

Nekoliko Tatara je također bilo oteto i navodno ubijeno, rekle su za Al Jazeeru njihove porodice.

Ruske vlasti također su pokrenule masove potrage i pritvaranje Tatara, pogotovo muslimane koji su išli u džamiju.

(AJ Balkans)

Share This Article