Uvrede na Facebooku zbog islamskog bankarstva u Austriji

sanel
By sanel

Banka BAWAG PSK uputila poziv građanima da se suzdrže od uvreda i prijetnji nakon što je objavila da će uvesti račune na principu islamskog bankarstva. Banka BAWAG PSK u Austriji uputila je poziv građanima da se suzdrže od ekstremističkih ili političkih izjava, uvreda, prijetnji ili ličnih napada, nakon što je objavila da će u februaru uvesti račune na principu islamskog bankarstva.
Poziv je uslijedio zbog kritičkih i uvredljivih komentara na Facebook stranici banke zbog ove najave, nakon čega je BAWAG saopćio da klijenti s ovakvim računima neće imati povlašten tretman te da novi računi neće biti finansirani kao konvencionalni poslovni modeli. BAWAG je prva banka u Austriji koja će uvesti ovakve račune.
Zabranjene kamate
Prema islamskom bankarstvu, bankama je zabranjeno poslovati s kompanijama koje se smatraju grešnima, što uključuje firme koje se bave alkoholom, oružjem, kockanjem i pornografijom.
Kamate su, također, zabranjene pa, u principu, banke ne mogu naplaćivati provizije i kamate na kredite. Banke generalno zaobilaze ovaj princip, posuđujući klijentima novac tako da provizije i kamate nisu eksplicitne. Stoga, ako klijent želi kupiti kuću, banka to uradi umjesto njega, nakon čega mu prodaje tu nekretninu za višu cijenu, nudeći mu otplate na rate. U BAWAG-u će se moći otvoriti tri različita računa na principu islamskog bankarstva, koja neće uključivati kamate, ali će klijenti plaćati fiksne troškove od 4,9, 11,9 ili 34,9 eura mjesečno za račun ili debitnu karticu.
(Agencije)

Share This Article