ISIL znatno oslabljen u udarima koalicije

sanel
By sanel

Zračni udari koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države znatno su oslabili skupinu Islamska država Irak i Levant,. U Siriji i Iraku je u godinu i pol dana poginulo oko 22.000 pripadnike te naoružane skupine, ocijenili su Pariz i Washington. “Danas nanosimo Daeshu [arapska kratica za ISIL] golemu štetu. Izgubili su 40 posto teritorija koji su kontrolirali u Iraku, a ukupno 20 do 30 posto”, ocijenio je američki državni tajnik John Kerry na marginama Gospodarskog foruma u Davosu. Po njegovim riječima, ISIL bi do kraja godine trebao biti “veoma ozbiljno oslabljen” u Iraku i u Siriji. “Već sada postoji podatak koalicije o 22.000 mrtvih od početka operacija”, rekao je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian za mrežu za cjelodnevno informiranje France24.
Koordinator Europske unije za borbu s terorizmom Gilles de Kerchove drži da bi porazi koje je koalicija nanijela ISIL-u mogli također potaknuti neke njegove čelnike da se presele u Libiju, gdje “nema zračnih udara, ni potpuno funkcionalne vlade”.

Godinu i po dana zračnih udara
Zračni udari koalicije, koji su počeli u ljeto 2014. godine, pojačali su se nakon pariških napada u studenome 2015. godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi, najprije na postrojenja za proizvodnju nafte čijom prodajom ISIL, među ostalim, puni svoju blagajnu. “Jačanje udara na Daeshu donosi ploda”, rekao je i zapovjednik francuskog nosača zrakoplova “Charles de Gaule”, kontraadmiral Rene-Jean Crignola, koji kratko boravi u Abu Dabiju. No, dodaje ministar Jean-Yves Le Drian, “treba biti oprezni”. “Premda su ih naše intervencije uzdrmale, oni su se prilagodili novonastalim prilikama. Ubacuju se među civile i tako se štite. Tu i tamo izvode sporadične operacije”, upozorio je on. ISIL, koji i dalje vrbuje borce, ima 35.000 ljudi, među kojima barem 12.000 stranaca, ocjenjuje francuski ministar obrane.
(Agencije)

Share This Article