Najveći gubitnik ukidanjem sankcija Iranu je Saudijska Arabija

sanel
By sanel

Nakon što je objavljeno da se Iranu ukidaju sankcije, jer je ta zemlja ispunila sve obaveze predviđene sporazumom o kontroli nuklearnog programa, očekuje se značajniji utjecaj Irana na međunarodne ekonomske tokove, zbog kojih bi najviše mogla ispaštati Saudijska Arabija, i to najviše zbog nafte. Iran je godinama bio u praktičnoj ekonomskoj izolaciji, ali se prema ocjenama analitičara odlično izborio sa svim nametnutim ograničenjima. Iran će započeti jednu novu epohu, kada je u pitanju politika, čak i u saradnji sa SAD-om, a naročito u privrednom smislu.
U tom smislu Iran će na raspolaganju imati oko 100 milijardi dolara, koje će biti odmrznute iz američkih banaka, a kako prenosi BBC Iran je već naručio oko 114 aviona kompanije Airbus.
U političkom smislu najveći protivnik ukidanja sankcija Iranu je Izrael, koji je godinama naglašava opasnost i prijetnju od iranskog nuklearnog programa. S druge strane, u privrednom smislu ukidanje sankcija najviše će osjetiti Saudijska Arabija. Na svjetskom tržištu nafte Iran će ponuditi svoje zalihe, što bi moglo utjecati na dodatno sniženje cijena sirove nafte. Cijene dionica u Saudijskoj Arabiji pale su za više od šest posto, a pad dionica je zabilježen i u ostalim zemljama Zaljeva. Ono što Saudijskoj Arabiji ne odgovara, kada je u pitanju sniženje cijena nafte, je to što se njihova ekonomija zasniva na nafti, dok je u slučaju Irana to drugačije. Prednost Irana je i u tome što će strane kompanije sada željeti ulagati u toj zemlji, koja je i ideološki ali i geopolitički konkurent Saudijskoj Arabiji.
(Klix.ba)

Share This Article