Kanada će tražiti zvanično izvinjenje od pape Franje

sanel
By sanel

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je kako će njegova zemlja tražiti zvanično izvinjenje od vrhovnog poglavara Katoličke crkve pape Franje, zbog zlostavljanja nad djecom u kanadskim školama pri Katoličkoj crkvi, u periodu od 1840. do 1996. godine.
Nakon što je Komisija za istinu i pomirenje objavila izvještaj u vezi sa istraživanjem o zlostavljanju djece u crkvenim školama, premijer Trudeau održao je konferenciju za novinare u Ottawi.

On je rekao kako su djeca iz plemena “First Natino”, “Inuit” i “Metis” u školama koje je vodila Katolička crkva bila izložena duhovnom, kulturnom, emocionalnom, fizičkom i seksualnom zlostavljajnu, zbog čega će od pape Franje tražiti zvanično izvinjenje porodicama ove djece.

“Ovu temu ću sigurno prenijeti na Katoličku crkvu i Vatikan, tražit ću da se oni time direktno bave. Ja ne mogu natjerati papu Franju da se izvini ali kada dobijem priliku razgovarat ćemo o tome”, rekao je Trudeau.

Nažalost, dodao je, pojedine državne jedinice u Kanadi imale su svoju ulogu u ovoj sramotnoj prošlosti.

Prema izvještaju Komisije za istinu i pomirenje, u crkvenim školama koje su bile aktivne u periodu između 1840. i 1996. godine, život je izgubilo 5.995 djece. Prva škola otvorena je 1840. godine u Zapadnoj Kanadi, u kojoj više puta izbijao požar a tada je izgorjelo 40 djece.

“Uz izgovor da će ići na školovanje djeca su silom odvođena od njihovih roditelja. Umjesto na igralištima, završavali su u bezimenim grobovima. Za većinu njih se ne zna zašto su umrli, niti se zna njihovo ime”, navodi se u izvještaju.

Također je naglašeno da je dobar dio djece stradao od raznih bolesti i neuhranjenosti, a dio njih zbog korištenja u raznoraznim eksperimentima kao i zbog teškog seksualnog zlostavljanja.

Prema izvještaju, škole pri Katolickoj crkvi su funkcionirale su prema principu države iz 1883. godine da se “domoroci unište dok su djeca”. Pretpostavlja se da je kroz škole, koje su najmračnija strana historije Kanade, prošlo 150 hiljada djece, među kojima je 80 hiljada njih još u životu i živi u ovoj zemlji.

(AA)

Share This Article