Nova tragedija: Utopilo se najmanje četvero djece

sanel
By sanel

Najmanje četvero djece utopilo se u potonuću čamca koji je prevozio migrante u Egejskom moru, na putu između turske obale u Bodrumu i grčkog otoka Kos.
Guverner turske provincije Mugla Amir Cicek je potvrdio da je 15 metara dug čamac sa migrantima u pokušaju da pređe na grčki otok Kos potonuo u blizini turskog otoka Kara Ada i da su spasilačke ekipe turske obalske straže po dojavi izašle na mjesto nesreće.

Obalska straža je do sada spasila 60 osoba sa potonulog čamca i izvukla beživotna tijela četvero djece, među kojima su tri bebe. Spasilački čamci i helikopter i dalje pretražuju područje.

Među 60 spašenih migranata su tri žene i petero djece.

Grčki otok Kos se nalazi nekoliko kilometara od turske obale na Egejskom moru, zbog čega je jedna od najfrekventnijih ruta izbjeglica ka Evropskoj uniji. Taj opasni put je proteklih mjeseci bio često poprište tragičnih brodoloma.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), od početka godine je preko Egejskog mora u Grčku ušlo više od 781.000 izbjeglica, a na tom opasnom putu život su izgubile najmanje 632 osobe.

(AA)

Share This Article