Putinov nagli preokret: Rusija pomaže Asadove protivnike bliske Americi!

sanel
By sanel

Predsjednik Rudije Vladimir Putin rekao je danas da Rusija podržava opozicionu Slobodnu sirijsku vojsku, pružajući joj zračnu potporu, potporu u naoružanju i streljivu u zajedničkim akcijama sa sirijskim vojnicima protiv boraca Islamske države, prenose ruski mediji.

Tako je Putin prvi put rekao da Moskva zapravo podržava protivnike sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u borbi protiv ISIL-a.

Podsjetimo, Putin je prošli mjesec kazao da su ruske zračne snage pogodile nekoliko “terorističkih” meta Slobodne sirijske vojske.

Arapske i zapadne države koje izvode zračne napade na ISIL već više od godinu dana kažu da ruski avionu uglavnom gađaju druge pobunjeničke snage na zapadu Sirije.

– Naše zračne snage pomaže u udruživanju napora vladinih jedinica i Slobodne sirijske vojske – kazao je Putin na godišnjem sastanku u ministarstvu obrane.

– Trenutno je nekoliko naših jedinica s preko 5.000 vojnika angažovano u ofanzivnim akcijama protiv terorista, zajedno s regularnim snagama, u pokrajinama Homs, Hama, Alep i Raka – kazao je, govoreći o Slobodnoj sirijskoj vojsci.

– Dajemo podršku iz zraka, kao i sirijskoj vojsci. Pomažemo im oružjem, streljivom i pružamo materijalnu potporu.

(Avaz)

Share This Article