Sirijska opozicija i vlada u januaru počinju mirovne pregovore

sanel
By sanel

Ujedinjena sirijska opozicija u januaru će se sastati s predstavnicima sirijske vlade u pokušaju da pronađu političko rješenje za gotovo pet godina sukoba, objavljeno je u petak po završetku dvodnevne konferencije u Rijadu.
Više od 100 predstavnika sirijskih opozicionih i pobunjeničkih grupa saglasilo se da će zajedno pripremiti mirovne pregovore s vladom predsjednika Bašara al-Asada.
Pregovori će početi do 10. januara, objavljeno je.

U prihvaćenoj deklaraciji stoji da Asad mora otići s vlasti na početku tranzicijskog razdoblja i da je cilj uspostaviti demokratsku građansku državu Siriju koja će uključiti sve stanovnike. Sudionici se obavezuju očuvati državne institucije, voljni su početi razgovore sa sirijskom vladom i prihvatiti prekid vatre pod nadzorom UN-a.

Sirijska opozicija izjavom poziva UN da pritisne Asadovu vladu na provedbu mjera za izgradnju povjerenja prije početka pregovora, a to su suspenzija smrtnih kazni političkih protivnika, oslobađanje zatvorenika i ukidanje opsade.

Sudionici se izjavom obavezuju da će prihvatiti politički sistem koji će predstavljati sve sektore sirijskog naroda i neće diskriminirati nijednu vjersku ili sektašku grupu, što je potez prema manjinama, alavitima, kršćanima i Kurdima.

“I dok nas taj velik korak naprijed približava početku pregovora između svih sirijskih strana, priznajemo da je težak posao pred nama”, rekao je američki državni sekretar John Kery.

Velike sile dogovorile su prošli mjesec na pregovorima u Beču da će oživjeti diplomatske napore da završe rat u Siriji i da će novi krug pregovora održati u januaru, a izbori se trebaju održati u roku od dvije godine.

Dvodnevni sastanak opozicije na kojem nisu sudjelovale grupe tzv. Islamska država i Fronta Al-Nusra, zasjenjen je protestom uticajne pobunjeničke grupe u završnim satima. Grupa Ahrar al-Šam saopćila je da se povlači sa sastanka u Rijadu jer se revolucionarnim grupama nije dalo dovoljno na važnosti već je glavnu ulogu preuzela politička opoziciona grupa Nacionalno koordinirajuće tijelo za demokratske promjene.

(FENA)

Share This Article