Erdogan: Insistiramo na sigurnim zonama u Siriji

sanel
By sanel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u utorak da Turska insistira na uspostavljanju sigurnih zona na sjeveru Sirije i brzom provođenju prijedloga o obuci i opremanju umjerenih pobunjenika.

Rekao je to u obraćanju grupi zvaničnika u Ankari koje je uživo prenosila turska televizija, prenio je Reuters.

Tenzije na sirijsko-turskoj granici su pojačane od kada je Ankara oborila ruski vojni avion krajem prošlog mjeseca.

Od tada je Washington privremeno odustao od zahtjeva da Ankara, američki saveznik u NATO-u, igra aktivniju ulogu u intervenciji koju protiv grupe Islamska država Irak i Levant provodi koalicija na čelu sa SAD-om, navela je britanska agencija.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je, u vezi s odnosima Ankare i Moskve, izjavio da ekonomske sankcije mogu izazvati “trajne posljedice”.

Govoreći za rusku novinsku agenciju ITAR-TASS, Cavusoglu je pozvao na ukidanje ruskih ekonomskih sankcija Turskoj.

Provokacija s ruskog broda

Nakon obaranja aviona, ruska strana je poručila kako će uvesti ekonomske sankcije Ankari.

U vezi s tvrdnjama pojedinih ruskih zvaničnika da Turska predstavlja terorističku prijetnju, Cavusoglu je naglasio kako je njegova zemlja sigurna za svakoga ko se u njoj nalazi.

Turska je pozvala ruskog ambasadora u Ankari Andreja Karlova na razgovor, nakon što je optužila Moskvu za provokaciju, jer je tokom vikenda jedan član posade ruskog ratnog broda mahao raketnim bacačem na palubi dok je brod prolazio vodama pored Istanbula.

Dva aviona tipa F-16 turskih zračnih snaga tokom patrolne kontrole, u skladu s pravilnikom o angažmanu, upozorila su ruski avion Su-24 da krši turski zračni prostor, a zatim su intervenirali.

Rusija je potom potvrdila kako je oborena letjelica koja je pala u sirijsku pograničnu regiju Bayirbucak, nedaleko od turskog Hataya, pripadala njenim zračnim snagama.

NATO je potvrdio tačnost turskih navoda da je ruski avion povrijedio turski zračni prostor.

(Agencije)

Share This Article