Isti broj vojnika NATO-a u Afganistanu i 2016.

sanel
By sanel

Sjevernoatlantska alijansa NATO će svoje prisustvo u Afganistanu naredne godine zadržati na istom nivou (12.000 vojnika), rekao je u utorak generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, iako je talibansko zauzimanje Kunduza jasno pokazalo slabosti afganistanske vojske, prenose agencije.

„Dogovorili smo zadržati prisustvo naše misije ‘Odlučna podrška’ tokom 2016.“, rekao je on na konferenciji za novinare u Briselu gdje su do srijede okupljeni ministri vanjskih poslova Alijanse.

Stoltenberg je kazao kako se radi o gotovo 12.000 vojnika i pozdravio je angažman saveznika i partnera da zadrže nivo jedinica.

„Nalazimo se u Afganistanu da spriječimo da ta država postane utočište međunarodnih terorista. To je i u našem interesu“, naglasio je šef NATO-a.

Alijansa je krajem decembra 2014. završila veliku borbenu misiju ISAF u ovoj azijskoj državi i afganistanskoj vojsci i policiji povjerila potpunu odgovornost za sigurnost. Misija „Resolute Support“ je preuzela zadatak. U njoj se danas nalazi blizu 12.500 vojnika, od kojih 9.800 Amerikanca.

Predviđeni ritam povlačenja

Stoltenberg je rekao da će Sjedinjene Američke Države osigurati blizu 7.000 vojnika misije 2016. godine, a članice NATO-a i drugi partneri operacije će osigurati preostale.

On je odbio reći hoće li misija produžiti djelovanje nakon 2016.

Sjevernoatlantska alijansa je već najavila kako će misija pod vodstvom civila zamijeniti „Odlučnu podršku“.

Američki predsjednik Barack Obama je sredinom oktobra morao priznati da neće moći pratiti povlačenje američkih jedinica iz Afganistana po predviđenom ritmu nakon nekoliko talibanskih ofanziva.

Pad Kunduza je pokazao da afganistanske snage ne uspijevaju uvijek same braniti teren, iako je Washington tokom 14 godina potrošio oko 60 milijardi dolara za njihovu opremu i obuku.

(Agencije)

Share This Article