Davutoglu: Rusija koristi sovjetsku propagandu

sanel
By sanel

Turski premijer Ahmet Davutoglu odbacio je ruske tvrdnje da Turska profitira od trgovine naftom sa skupinom Islamska država Irak i Levant (ISIL), navodeći da te optužbe podsjećaju na “laži koje je proizvela sovjetska propagandna mašinerija iz razdoblja Hladnog rata”.

“Nitko ne vjeruje u laži sovjetske propagandne mašinerije, a ruske operacije u Siriji ugrožavaju napore da se turska granica očisti od ekstremista ISIL-a”, rekao je Davutoglu uoči odlaska u Azerbejdžan, prenijela je agencija AP.

Po njemu, Turska čini sve kako bi kontrolirala granicu sa Sirijom. Najavljuje i “uspostavljanje fizičke barijere” na dijelu kopnene granice od 98 kilometara koju sa sirijske strane kontroliraju borci ISIL-a, prenio je Reuters.

Pomoćnik ministra obrane Rusije Anatolij Antonov izjavio je ranije kako su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegova obitelj uključeni u ilegalnu trgovinu naftom s pripadnicima ISIL-a.

Ruske optužbe

“Turska je glavni korisnik nafte ukradene od legalnih vlasnika u Siriji i Iraku. Prema dostupnim informacijama, najviši politički dužnosnici Turske, predsjednik Erdogan i njegova obitelj, uključeni su u taj kriminalni posao”, rekao je Antonov na brifingu ruskog Ministarstva obrane za strane i domaće novinare, javljaju strane agencije.

Rusija poziva Tursku da dozvoli pristup mjestima na kojima se, prema podacima Moskve, nalaze ISIL-ovi centri krijumčarenja nafte, rečeno je na tom brifingu, na kojem su prikazani mnogobrojni video i foto materijali kojima Rusija dokumentira svoje tvrdnje.

Antonov je i naveo kako ISIL švercom nafte godišnje zarađuje oko dvije milijarde dolara.

Erdogan je ranije rekao kako nitko nema pravo klevetati Tursku, optužujući je da kupuje naftu od ISIL-a, ali i da je spreman podnijeti ostavku ako se dokaže da su takve tvrdnje točne.

(Agencije)

Share This Article