Izraelski vojnici ubili palestinskog mladića

sanel
By sanel

Dvadesetjednogodišnji Palestinac je ubijen u pucnjavi izraelskih vojnika u Qatanni na Zapadnoj obali u zapadnom dijelu Jerusalema, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Yahya Taha je pogođen u glavu pucnjima izraelskih vojnika, dodalo je Ministarstvo.

Ovaj incident je uslijedio dan nakon što su izraelske snage ustrijelile i ubile Palestinca koji je nožem ubo i ozbiljno povrijedio izraelskog vojnika.

Napad je zadnji u nizu napada koji su se desili na tom području tokom prethodna dva mjeseca.

Talas nasilja počeo je neredima na najosjetljivijem svetom mjestu u Jerusalemu i brzo se proširio na ostale dijelove Izraela, Zapadnu obalu i granicu Pojasa Gaze.

Veliki protesti

Protesti širom Zapadne obale, Pojasa Gaze i Istočnog Jerusalema pokrenuti su zbog upada izraelskih snaga u džamiju Al-Aksa.

Nasilje u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama od kraja septembra traje skoro neprestano.

Od tada je poginulo najmanje 97 Palestinca, među kojima su slučajni prolaznici, nenaoružani demonstranti i navodni napadači, te 21 Izraelac.

U protekla dva mjeseca je uhapšeno više od 800 Palestinaca, potvrdio je u četvrtak izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon.

U početku se nasilje dešavalo u Jerusalemu i njegovoj okolini, a u posljednje vrijeme sve je više incidenata u Hebronu.

Kao odgovor na nasilje izraelska Vlada je naredila intenziviranje uništavanja kuća osoba optuženih za izvođenje napada na Izraelce.

(Agencije)

Share This Article