Erdogan: Rušenje aviona u skladu s propisima

sanel
By sanel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oglasio se u vezi s rušenjem ruskog vojnog zrakoplova nakon navodnog narušavanja zračnog prostora Turske.

“Mi ne želimo svjedočiti ovakvim događajima, ali kada ostanete u takvoj situaciji, nažalost, proživljavate patnju. Ovaj događaj se desio u okviru pravila angažmana koja je ranije saopćila Turska. Turska sigurno ne osjeća neprijateljstvo prema susjedima i prema bilo kojoj drugoj zemlji. Svako mora poštovati pravo Turske da štiti svoje granice”.

Turski predsjednik istaknuo je da je Turska na svaki način nastojala izbjeći da do incidenta dođe.

“Unatoč tome što je upozoren 10 puta u pet minuta zato što se približavao našoj granici, ruski avion je nastavio s kršenjem našeg zračnog prostora. Taj avion je oboren intervencijom naših lovaca F-16”, rekao je Erdogan u govoru u Ankari, prenosi Reuters.

On je dodao da je djelovanje turskih lovaca bio u potpunosti s turskim vojnim propisima.

“Razlog zašto se u prošlosti nisu dogodili još gori incidenti vezano za Siriju jest prisebnost Turske. Nitko ne treba sumnjati da smo učinili sve što smo mogli da izbjegnemo ovaj najnoviji incident. Ali svi trebaju poštovati pravo Turske da brani svoje granice”, istaknuo je turski predsjednik.

Obama: Važno je da Moskva i Ankara razgovaraju

Američki predsjednik Barack Obama rekao je, odgovarajući na pitanje o turskom obaranju ruskog aviona, kako “Turska ima pravo braniti svoj teritorij i zračni prostor” te najavio kako će o svemu razgovarati s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Sada je važno da Moskva i Ankara razgovaraju. Mislim da imamo problem sa ruskim operacijama jer rade vrlo blizu turske granice u Siriji. Ako Rusija usmjeri svoju energiju prema ISIL-u, greške će biti manje moguće”, ocijenio je Obama nakon susreta sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Washingtonu.

Na pitanje je li ruski zrakoplov ušao u turski zračni prostor, odgovorio je kako SAD “još nema sve informacije”.

Nakon sastanka Vijeća NATO-a, koji je održan na zahtjev Turske, novinari su pitali generalnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga je li uvjeren da je zrakoplov bio u turskom zračnom prostoru.

“Informacije koje posjedujemo u skladu su s informacijama koje imaju drugi saveznici i pokazuju da su informacije koje je pružila Turska točne”, rekao je Stoltenberg.

”Pozivamo na mir i deeskalaciju. Ovo je ozbiljna situacija i svi moramo tome doprinijeti. Pozdravljam budući kontakt između Moskve i Ankare…U Savezu moramo razmotriti kako poboljšati transparentnost … moramo izbjegavati ovakve incidente.”

Davutoglu: Poštovali smo međunarodno pravo

Turski premijer Ahmet Davutoglu ranije je naglasio da je turska reakcija u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom.

“Svi bi trebali znati da ćemo podnijeti svaku žrtvu i poduzeti sve mjere opreza u situaciji kada je naša zemlja okružena plamenom. Sigurnost naših granica i životi naših građana su u opasnosti. Reakciju turskih oružanih snaga prema zrakoplovima koji narušavaju turski zračni prostor treba promatrati s ove točke gledišta. Svi bi trebali biti svjesni činjenice da je naše međunarodno pravo i nacionalna dužnost učiniti sve što je potrebno”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Rusija neće tolerirati napade poput današnjeg na njezin vojni zrakoplov koji je srušila raketa ‘zrak-zrak’, ispaljena iz turskog vojnog aviona F-16, dok je bio na visini od 6.000 metara i na udaljenosti od jednog kilometara od turske granice.

Putin je pritom istaknuo da ruski zrakoplov i piloti nisu predstavljali prijetnju Turskoj.

“Razumijem da svaka zemlja ima svoje vlastite regionalne interese i uvijek smo to poštovali. Međutim, nikada nećemo tolerirati zločine kakav je ovaj današnji”, naglasio je ruski lider na sastanku s jordanskim kraljem Abdulahom II., prenose ruski mediji.

Oružane snage Turske oborile su ruski vojni zrakoplov nedaleko od sirijske granice, tvrdeći da je letjelica narušila zračni prostor ove zemlje, dok Rusija ističe da je zrakoplov bio na nebu iznad Sirije.

Održan je sastanak Vijeća NATO-a na kojem je Turska, članica Saveza, obavijestila saveznike o obaranju zrakoplova.

Vojni zrakoplov ruske proizvodnje tipa SU-24 oborila su dva turska borbena aviona F-16, nedaleko od tursko-sirijske granice, nakon deset upozorenja u pet minuta jer je letjelica narušila turski zračni prostor, priopćeno je iz Generalštaba Oružanih snaga Turske.

(Agencije)

Share This Article