Odbijen prijedlog za imenovanje Nikole Poplašena

sanel
By sanel

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je prijedlog za imenovanje odlikovanog četničkog vojvode Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Odlukom zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bivši predsjednik entiteta Republika Srpska Nikola Poplašen nije izabran na mjesto člana upravnog odbora državne agencije.

Preciznije, zastupnici za razliku od delegata u Domu naroda nisu podržali prijedlog o imenovanju Upravnog odbora u sastavu Momčilo Pelemiš iz reda Ostalih, Nikola Poplašen iz reda Srba, Midhat Jašić iz reda Bošnjaka i Marinko Jurilj iz reda Hrvata.

Podsjećamo, glasovima delegata iz političkih stranaka SDS, SDA, DF, HDZ BiH i HSS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Poplašen imenovan je za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Ukupno šest delegata iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske glasalo je za imenovanje i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) i Darko Babalj (SDS).

Građane BiH posebno je iznenadilo što su za imenovanje Poplašena, koji je bio i jedan od svjedoka odbrane Momčilu Krajišniku, glasali delegati iz reda bošnjačkog naroda Sead Kadić i Sifet Podžić, ali i činjenica što su ostali bošnjački delegati Halid Genjac (SDA) i Safet Softić (SDA) ostali suzdržani.

Podžić je naknadno saopćio kako se stidi svog glasa s obzirom na to da je tek nakon glasanja shvatio da je pogriješio “prema sebi i svim bosanskohercegovačkim patriotima”.

Stid je bilo i Kadića koji je u razgovoru za Klix.ba kazao kako se kaje i kako “pri ovoj pameti” ne bi to nikada uradio.

(Klix.ba)

Share This Article