UN: Rezolucija o prekidu okupacije Palestine

sanel
By sanel

Treća komisija za ljudska prava pri Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) usvojila je rezoluciju kojom se traži da Izrael prestane sa okupacijom palestinskih teritorija.

Za rezoluciju pod nazivom “Pravo palestinskog naroda za samoopredjeljenje”, koja nije obavezujuća, glasalo je 170 država, dok je šest bilo protiv, a četiri suzdržane.

Protiv rezolucije su glasali Izrael, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Maršalska Ostrva, Mikronezija i Palau.

Rezolucijom se traži da “Izrael prestane s okupacijom koja je počela 1967. godine kao i pravedan, trajan i sveobuhvatan mirovni sporazum između palestinske i izraelske strane”.

U rezoluciji je potvrđeno pravo Palestinaca na državnost.

Dvodržavno rješenje

UN podržava dvodržavno rješenje, prema kojem bi postojali država Palestina u granicama prije 1967. godine, kao i država Izrael.

Izrael kontinuirano naseljava stanovništvo na palestinskim teritorijama, a prošle sedmice je odobrena izgradnja u naseljima Ramat Sholmo i Ramot. Ova dva naselja dio su teritorije koju je Izrael pripojio Jerusalemu 1967. godine, što nije međunarodno priznato.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden javno je kritizirao Izrael zbog građevinskih planova u Ramat Shlomu, na području kojeg su Palestinci tražili za buduću zemlju, kada su planovi o izgradnji prvi put objavljeni 2010. godine.

Blizu 200.000 Izraelaca živi u pojasu jevrejskih ilegalnih naselja napravljenih u Istočnom Jerusalemu.

(Agencije)

Share This Article