Vojska od ‘Islamske države’ preuzela grad Mahin

sanel
By sanel

Sirijska vojska predsjednika Bašara el-Assada preuzela je od grupe Islamska država (IS) grad u središnjem dijelu Sirije nakon dvadesetak dana borbe.
“Vojska u saradnji s narodnim grupama za odbranu (prorežimske milicije) preuzela je kontrolu nad Mahinom i selom Havarin na jugoistoku pokrajine Homs”, objavila je državna televizija.

“Vojska je nanijela teške gubitke Daechu” (akronim na arapskom za grupu IS) koja je osvojila početkom novembra grad Mahin, dodala je televizija.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) je potvrdio napredovanje sirijske vojske potpomognute ruskim avionima i helikopterima, navodeći desetine mrtvih i povrijeđenih među IS-ovcima.

Zauzimanje Mahina dolazi u trenutku kada danas u Teheranu ruski predsjednik Vladimir Putin i iranski vrhovni vođa Ali Hamenei, bliski saveznici Assadovog režima, razgovaraju o ratu u Siriji. Američki državni tajnik John Kerry je u Abu Dabiju, gdje sa arapskim kolegama razgovara o sukobu u kojem je poginulo više od 250.000 ljudi od 2011. godine.

Prema direktoru OSDH-a, vojska bi trebalo da nastavi napredovanje prema Al-Karijatinu, petnaestak kilometara istočno od Mahina, a koji kontrolira IS od početka augusta. IS-ovci su tamo uništili sirijski katolički manastir iz V vijeka.

Također u središnjoj pokrajini Homs, režimske snage Assada su napredovale prema antičkoj lokaciji Palmira, potpomognute ruskim helikopterima. Od ulaska u Palmiru u maju, IS je uništio najljepše hramove i spomenike upisane na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine čovječanstva.

Rusija se angažirala vojno od 30. septembra u Siriji, gdje gađa pobunjeničke grupe i IS uz pomoć snaga Assadovog režima.

(FENA)

Share This Article