Sirija: Brigade Sultana Murata potisnule ISIL

sanel
By sanel

Radi stvaranja sigurnosne tampon-zone na tursko-sirijskog granici, pobunjenička grupa ‘Brigade Sultana’ Murata ušla je dva mjesta, Harcele i Delha, u Siriji, koja su se nalazila pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant.

Tom prilikom je ubijeno i najmanje 70 pripadnika te grupe, javlja Anadolija.

Harjalah i Delha se nalaze između Azaza i Jarablusa, a u njima živi pretežno turkmensko stanovništvo.

U sukobima pripadnika Brigada Sultana Murata, njihovih saveznika i pripadnika grupe ISIL, ubijeno je najmanje 70 pripadnika te grupe.

Kako je saopćeno iz sigurnosnih i lokalnih izvora ovo je prvi korak u stvaranju sigurnosne tampon-zone.

Odbrana ISIL-a

Napad pobunjenika na kopnu, iz zraka je podržalo šest turskih i pet američkih borbenih aviona, kao i tri bespilotne letjelice.

Sigurnosni izvori smatraju kako će ovaj uspjeh oslabiti odbranu ISIL-a, povećati želju pobunjenika da se bore, ali i pomoći u protjerivanju terorista u pustinju, kao i formiranju sigurnosne zone.

Ruska flota u Kaspijskom moru lansirala je jučer 18 krstarećih raketa na sedam položaja u Siriji.

Tokom proteklih pet dana ruske zračne snage su izvele 522 leta, ispalile više od 100 krstarećih raketa i bacile 1.400 tona bombi različitih tipova.

Turska je pozvala na sastanak ruskog ambasadora u Ankari, u znak protesta zbog “intenzivnog” bombardiranja turkmenskih sela u Siriji.

Na sastanku s ambasadorom Andrejem Karlovim Turska je pozvala na hitno obustavljanje ruskih vojnih operacija u blizini turske granice.

(Agencije)

Share This Article