Stoltenberg: NATO nije u ratu s muslimanima

sanel
By sanel

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je tokom posjete Beogradu da nakon napada u Parizu nije bilo aktiviranja posebnog članka Sporazuma o NATO-u, koji predviđa da, ako jedna članica alijanse bude napadnuta, to predstavlja napad na sve.

Ocijenio je i kako “borba protiv terorizma nije borba Zapada i muslimanskog svijeta”.

Stoltenberg je konstatirao kako su “muslimani na prvoj liniji borbe protiv terorizma vrlo često i prve žrtve, te ih je potrebno podržati u toj borbi”.

Nakon razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem Stoltenberg je sve zemlje članice alijanse pozvao da pridonesu i igraju svoju ulogu u borbi protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL).

Podsjetio je kako je poseban članak, o kojem je govorio, bio aktiviran samo jednom i to nakon napada 11. septembra 2001. godine u SAD-u, ali i da se to nije dogodilo u slučaju napada u Madridu i Londonu.

“Ipak, postoji mnogo drugih načina na koji NATO može pridonijeti”, rekao je Stoltenberg.

Osvrnuo se i na put Crne Gore ka NATO-u, rekavši kako nitko nema pravo da se miješa u odluku te države da postane članica NATO-a.

”Svaki pritisak samo bi ojačao spremnost NATO-a da pozove Podgoricu da postane punopravni član”, rekao je Stoltenberg.

Konstatirao je i kako je SAD, kao vodeća zemlja u NATO-u, također i vodeća nacija u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv ISIL-a.

(Agencije)

Share This Article